Wpis z mikrobloga

@Eugeniusz_Zua: Co za zbieg okoliczności że te same korporacje kobietom płacą mniej na tych samych stanowiskach. Choć nie zdziwiłabym się gdyby to co mówisz to była prawda. Każdy kupując to samo (pracę tej samej jakości) chciałby zapłacić mniej.
  • Odpowiedz
@MinnieMouse0: dalej tak sobie wmwiaj, w korporacjach na konkretne stanowisko masz przydzielony grade z okreslonymi bardzo waskimi widelkami placowymi ( ͡° ͜ʖ ͡°) gdyby tak było to kobiety z HR szybko podnioslyby raban ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Eugeniusz_Zua: W korporacjach masz na konkretne stanowisko z bardzo różnymi stawkami, zależnymi od tego jakie masz doświadczenie, umiejętności ile jesteś w firmie oraz jakie miałeś transfery z firmy do firmy. Czasem bywa tak, że osoby które pracują tam już 15 lat mają wynagrodzenie niższe od osób które dopiero przyszły do pracy, bo za mniej by po prostu nie były skłonne zmienić pracy. Dlatego korporacje robią z pieniędzy temat tabu, bo
  • Odpowiedz
@MinnieMouse0: Odpływasz teraz w grubsze dywagacje, które dalej w żaden sposób nie udowadniają, że kobiety zarabiają mniej na tych samych stanowiskach mnije tylko z powodu bycia kobietami. I nie konkretne stanowiska na które są otwierane rekrutacje mają ściśle okreslone wymogi formalne wobec kandydatów oraz okresłony grade, za którym idą widełki, no przynajmniej tak było tam gdzie ja zawsze pracowałem. Tak oczywiście, jeśli na stanowisko jest sa przewidziane widełki założmy <9,10>
  • Odpowiedz
@Eugeniusz_Zua:

Odpływasz teraz w grubsze dywagacje, które dalej w żaden sposób nie udowadniają, że kobiety zarabiają mniej na tych samych stanowiskach mnije tylko z powodu bycia kobietami.

Ja nie prowadziłam badań na ten temat, natomiast one istnieją. I to te badania udowadniają ten fakt, a nie żadne moje ani niczyje dywagacje.
  • Odpowiedz
@MinnieMouse0: Zatem wklej mi prosze badania pokazujace, ze na dokładnie tych samych pozycjach kobiety zarabiaja mniej tylko z powodu płci zamiast kluczyć wokół tematu zaciemniając jego clue jakimiś historiami o ludziach co siedząc 15 lat na jednym stanowisku zarabiają mniej niż zielonki.
  • Odpowiedz
@MinnieMouse0: Gdyby było tak jak piszesz, to pracodawcy zatrudnialiby TYLKO kobiety, skoro za TĄ SAMĄ PRACĘ mogliby zapłacić mniej - nie byłoby sensu zatrudniać mężczyzn, bo po co ponosić zbędne koszty. Zastanów się nad tym.

edit: ta sama nazwa stanowiska nie zawsze oznacza tą samą pracę, chyba że mówisz o pracy na akord/na taśmie, tam raczej nie ma paygap
  • Odpowiedz
@MinnieMouse0:
- Korporacje mają nakaz wewnętrzny zatrudniania kobiet, czarnych itd. O to jest pozwane google w stanach w paru procesach, to ujawnił james damroe i już się z google pożegnał a w moim korpo jest cichy nakaz zatrudniania menadżerek,
- Korpo urządza akcje tylko dla kobiet jeśli idzie o zatrudnienie.
- W Polsce(2016 dane eurostat) różnica między kobietami a facetami to 6%, jedna z najniższych w europie wiec twój argument to inwalida,
- Wedle badań(które możesz znaleźć sama w necie razem z review), kobiety są skłonne dużo rzadziej negocjować stawkę.
- Korporacje robią hajs, to dlaczego nie ma samych kobiet tam skoro
  • Odpowiedz