Aktywne Wpisy
zeszyt-w-kratke +54
#powodz
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia
ależ mnie denerwuje to oskarżanie ludzi o budowanie się przy rzece i na terenach zalewowych XD skąd zwykły człowiek kupujący mieszkanie na parterze we Wrocławiu ma wiedzieć czy dany teren jest zalewowy czy nie. Bo to że coś stoi przy rzece nie oznacza że jest terenem zalewowym, jakby tak patrzeć to by trzeba przenieść każde większe miasto o kilka kilometrów bo przepływa przez nie rzeka. Państwo, samorządy wydają pozwolenia

Tikyo +617
#powodz Przed chwilą wywiad z Ukraińcem, który pomaga przy budowie wału. Powiedział, że musi pomagać bo tu mieszka. Mam nadzieję, że chodź trochę to trafi do szurów anty ukraińskich

Bawię się PyQt5 i oglądając tutorial zastanawiam się jak to działa, że tworząc GUI można użyć wielokrotnie tej samej nazwy (dodając przycisk). Na przykład taki kod zadziała bez zarzutu:
btn = QtWidgets.QPushButton("Close", self)
btn.clicked.connect(self.closeapplication)
btn.move(340,120)
self.btn = QtWidgets.QPushButton("Download",self)
self.btn.move(200,120)
self.btn.clicked.connect(self.downloadfile)
1) Jak to jest, że używamy btn dla obu przycisków i oba działają? :O
2) Czemu za pierwszym przyciskiem nie możemy użyć self (inaczej wyskoczy error), a za drugim już możemy?
Ktoś potrafi wytłumaczyć jaką logiką kieruje się tu program? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#python
2. Gdzie self?
btnto lokalny obiekt wewnątrz danej funkcji.self.btnto atrybut aktualnej klasy o nazwiebtnUtworzyłeś 2 osobne obiekty i nie ma to związku z Qt.
Powyższe to odpowiedź na oba Twoje pytania ;)
Dzięki za odpowiedź. Nie mówiłem, że nie potrzebuję podstaw :D
Wydaje mi się, że PyQT jest wystarczająco prosty na początek do lepszego zrozumienia budowania obiektów, zależności, dziedziczenia, itd. Ale wiadomo, że uczę się chaotycznie skacząc między tutorialami, książkami i kursami.
Jeszcze zależy jak definiujesz podstawy, bo podstawy na początek, a podstawy do pracy dla profesjonalistów to dwa różne światy.
@Razi91 znacie jakiws spoko tut do pyqt?