Wpis z mikrobloga

@waro: Dalej - pokazujesz korelację, nie przyczynowość. To tak samo dobrze wpasowuje się w poglądy drugiej strony, że to uniwersytety płodzą permisywistyczną, lewacką ideologię. Chętnie zobaczyłbym całą pracę wynikłą z badań.
@GordonL: Ani prawica nie zakłada konserwatyzmu. Lewica i prawica to ogromne terminy, trudne do zdefiniowania. Jednoosiowy podział jest szkodliwy, bo prowadzi do wypaczeń w stylu:

Ja nie jestem gejem, znaczy jestem prawakiem, a Ty nie chodzisz do kościoła, czyli lewak.
@GordonL: Rzeczywiście źle to sformułowałem. Konserwatysta jest RACZEJ przeciwny zmianom, rewolucjonista/postępowiec RACZEJ entuzjastycznie je przyjmuje.
Uważam po prostu, że definiowanie swojego nastawienia do czegoś tylko przez to, że jest tradycyjne/rewolucyjne to jak wybieranie samochodu według koloru, a nie parametrów.
@Slucham_psa_jak_gra_:

To prawie taka różnica, jak między kolorami skóry, według "separatystów rasowych", no zobacz.

Rzeczywiście nie ma dużej różnicy. W obu przypadkach winna jest niewiedza. Nie sam kolor skóry i nie sam konserwatyzm, tylko zwyczajny brak edukacji.
@waro: Fajny ten obrazek, taki nie za adekwatny.

Artykul, w ktorym byl uzyty mowi o korelacji inteligencji w kontekscie inteligencji dzieciecej do pogladow politycznych 'mlodych doroslych'.

Tutaj artykul, pierwszy na science direct po wpisaniu w google frazy 'intelligence and political orientation'.

Absolutnie nie moja dziedzina, ale wynika z niego, ze inteligencja 'maleje' wraz z radykalzacja pogladow. Co ciekawe, tutaj za grupe najbardziej inteligentna wychodza osoby o pogladach centro-prawicowych (duza przepasc miedzy