@Slucham_psa_jak_gra_: Dodatkowo jeszcze z mentalnego zacofania, głupoty i strachu.
To konserwatyzm był przeciwny zakazowi niewolnictwa. To konserwatyzm był przeciwny emancypacji kobiet. To konserwatyzm karał za odstępstwo od szeroko pojętej normy (homoseksualizm, czary, etc.).
To konserwatyzm próbował zmieniać osoby leworęczne na praworęczne :)
@waro: To prawie taka różnica, jak między kolorami skóry, według "separatystów rasowych", no zobacz. @GordonL: Tak, konserwatyzm z zasady sprzeciwia się każdym zmianom. W tym zmianom głupim i durnym modom, jak właśnie czary, lewoskrętne witaminy i porządkowane wody. @rzuberbozy: Nie widze tu badań, a artykuł. Ja też pisuję artykuły. To opinia.
@waro: Dalej - pokazujesz korelację, nie przyczynowość. To tak samo dobrze wpasowuje się w poglądy drugiej strony, że to uniwersytety płodzą permisywistyczną, lewacką ideologię. Chętnie zobaczyłbym całą pracę wynikłą z badań.
ak, konserwatyzm z zasady sprzeciwia się każdym zmianom. W tym zmianom głupim i durnym modom, jak właśnie czary, lewoskrętne witaminy i porządkowane wody.
@Slucham_psa_jak_gra_: No więc właśnie - sam tępy sprzeciw wobec jakichkolwiek zmian jest zwyczajnie głupi.
@GordonL: Ani prawica nie zakłada konserwatyzmu. Lewica i prawica to ogromne terminy, trudne do zdefiniowania. Jednoosiowy podział jest szkodliwy, bo prowadzi do wypaczeń w stylu:
Ja nie jestem gejem, znaczy jestem prawakiem, a Ty nie chodzisz do kościoła, czyli lewak.
Jest więc jakaś grupa, która zakłada, że każda zmiana jest dobra? Bo, że istnieje grupa, która zakłada, że każda zmiana jest zła to już sam przyznałeś.
@GordonL: Rzeczywiście źle to sformułowałem. Konserwatysta jest RACZEJ przeciwny zmianom, rewolucjonista/postępowiec RACZEJ entuzjastycznie je przyjmuje. Uważam po prostu, że definiowanie swojego nastawienia do czegoś tylko przez to, że jest tradycyjne/rewolucyjne to jak wybieranie samochodu według koloru, a nie parametrów.
@Slucham_psa_jak_gra_: Podział faktycznie powinien zostać rozszerzony, ale mowa była o konserwatyźmie a nie prawicy ogółem. Konserwatyzm to pogląd negatywny, zacofany. Widać to po samej definicji.
Absolutnie nie moja dziedzina, ale wynika z niego, ze inteligencja 'maleje' wraz z radykalzacja pogladow. Co ciekawe, tutaj za grupe najbardziej inteligentna wychodza osoby o pogladach centro-prawicowych (duza przepasc miedzy
@Slucham_psa_jak_gra_: właściwie to tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Slucham_psa_jak_gra_: Dodatkowo jeszcze z mentalnego zacofania, głupoty i strachu.
To konserwatyzm był przeciwny zakazowi niewolnictwa. To konserwatyzm był przeciwny emancypacji kobiet.
To konserwatyzm karał za odstępstwo od szeroko pojętej normy (homoseksualizm, czary, etc.).
To konserwatyzm próbował zmieniać osoby leworęczne na praworęczne :)
@GordonL: Tak, konserwatyzm z zasady sprzeciwia się każdym zmianom. W tym zmianom głupim i durnym modom, jak właśnie czary, lewoskrętne witaminy i porządkowane wody.
@rzuberbozy: Nie widze tu badań, a artykuł. Ja też pisuję artykuły. To opinia.
@Slucham_psa_jak_gra_: No więc właśnie - sam tępy sprzeciw wobec jakichkolwiek zmian jest zwyczajnie głupi.
@Slucham_psa_jak_gra_: Ale tego lewica nie zakłada :)
Jest więc jakaś grupa, która zakłada, że każda zmiana jest dobra?
Bo, że istnieje grupa, która zakłada, że każda zmiana jest zła to już sam przyznałeś.
Uważam po prostu, że definiowanie swojego nastawienia do czegoś tylko przez to, że jest tradycyjne/rewolucyjne to jak wybieranie samochodu według koloru, a nie parametrów.
Rzeczywiście nie ma dużej różnicy. W obu przypadkach winna jest niewiedza. Nie sam kolor skóry i nie sam konserwatyzm, tylko zwyczajny brak edukacji.
Artykul, w ktorym byl uzyty mowi o korelacji inteligencji w kontekscie inteligencji dzieciecej do pogladow politycznych 'mlodych doroslych'.
Tutaj artykul, pierwszy na science direct po wpisaniu w google frazy 'intelligence and political orientation'.
Absolutnie nie moja dziedzina, ale wynika z niego, ze inteligencja 'maleje' wraz z radykalzacja pogladow. Co ciekawe, tutaj za grupe najbardziej inteligentna wychodza osoby o pogladach centro-prawicowych (duza przepasc miedzy