Wpis z mikrobloga

#motoryzacja

Tl;dr

Umów się z kilkudniowym wyprzedzeniem na 8:00 na wymianę oleju i kompletu filtrów w serwisie podając przy tym preferowana markę oleju, a nie "lej Pan z beczki".
Jedziesz 15km do serwisu #zalesiehere i jesteś punkt 8.

PZ (nazwijmy go Pan Zdzisław), KF (ja):

PZ- Panie, dej Pan kluczyki, bo opóźnienie jest z wczoraj i bede dzwonił.
KF- umawialiśmy się w 4 dni temu, że będzie od ręki i zaczekam na miejscu na czas serwisu
PZ- No to miejsce zwolni się za 2h, będę dzwonił to Pan przyjedziesz

PZ- 10:30, przyjeżdżaj Pan...

Czekaj na miejscu godzinę, bez słowa wyjaśnienia.

W końcu! Samochód trafia na podnośnik, a Pan idzie na serwis z reklamówka filtrów i butla oleju w ręce.

Chwila... Przecież do mojego samochodu wchodzi 5,4l, a butla ma 5l!

Idź na serwis, poproś o olej do wglądu i przekonaj się, że faktycznie tyle chcieli tylko wlać i w dodatku olej nie jest optymalny do mojego silnika (brak normy producenta).

KF- Panie, tylko tyle tego oleju? Tu więcej wchodzi!
PZ- Nooo, to zaraz ktoś skoczy do sklepu i dokupi.
KF- Tak, ale niech będzie od razu z odpowiednią norma do tego silnika.
PZ- ??? Przecież jest 5W40.
KF- To lepkość, a nie norma.
PZ- gdzie to jest?

Pokaż palcem, że norma jest tylko dla silników VW w dodatku starszych. Ogólnie niska półka olejów.

PZ- a bo ja patrzyłem na lepkość. Chłopaki ściągajcie samochód z podnośnika!
KF- a to spieprzajcie

4h zmarnowane, olej niewymieniony.
Szybki telefon po konkurencji i jeszcze dzisiaj uda się wymienić olej.

Wniosek?
Trzeba zainwestować w swoje wyposażenie garażu i samemu zacząć serwisowac samochód.
Nie dość, że za to płacisz, to jeszcze trzeba patrzeć na ręce, bo zaraz coś #!$%@?ą.
  • 10
@kierowca_furmanki: Dlatego ja zawsze jeżdżę do punktu, gdzie oprócz sprzedaży olejów od razu wymieniają na miejscu za 30plnów. Bierzesz jaki chcesz i wymieniają od razu na poczekaniu po uprzednim umówieniu się bez żadnych problemów, a już z sześć razy tam byłem.
@kierowca_furmanki: z oponami miałem podobnie, z oponeo zamówione, wybierasz punkt, godzinę, przyjeżdżasz o nieboskiej godzinie, żeby przed pracą zdążyć, zgodnie z informacją na stronie 15 minut wcześniej - czekasz godzinę, bo kolejka. Nie #!$%@? tym, bo za kapcie zapłacone, no można się wściec. Obsługa jeszcze u nas jak w 1975.
A co do wymiany oleju i filtrów, to polecam kupić albo zrobić dwa najazdy samochodowe (można 4 to jeszcze lepiej będzie).
@kierowca_furmanki: wymiane oleju zrobisz sobie na parkingu przed domem, biedronką, szkoła, czy pośrodku lasu ( jak będzie równo xd), na allegro najazdy rampy czy jak to zwał do 2t kosztują 2,5 stówy(równie dobrze można to zrobićna dwóch lewarkach ale to już bywa niebezpieczne. Śrubokręty, klucze, grzechotke i bity pewnie masz, a jak nie masz to czas najwyższy. Można to zmienić samemu w 20 minut, ale jak nie znasz się za bardzo