Wpis z mikrobloga

@Reepo Tu Dolny Śląsk. Zawsze i wszędzie PAMPUCHY. Co ciekawe rodzina z Górnego Śląska mówi na to gumiklyjze (tak jak na kluski śląskie). Także ten... xD
  • Odpowiedz
@rozowy_kroliczek:

Pyzy – w kuchni polskiej, słowo używane najczęściej w liczbie mnogiej oznacza jeden z elementów potrawy, zwykle obiadowej: duże kluski, o kształtach zbliżonych do kulistych lub owalnych, sporządzane w sposób charakterystyczny dla rejonu Polski.


Pyzy drożdżowe

Przyrządzane z mąki, jaj, drożdży, mleka, masła, cukru i soli. Gotowane na parze (zob. pampuchy) lub w wodzie. W literaturze spotyka się także propozycje upieczenia pyzy w piecu.


#poznan here
  • Odpowiedz
@Reepo: Pyza. Pampuch też słyszałem, ale w "Włatach móch". Buchtować to może #!$%@? dzik, a kluska na parzę inaczej wygląda. To jest po prostu pyza.
  • Odpowiedz