Wpis z mikrobloga

@cevilo: no właśnie PDFów nie mają ¯\_(ツ)_/¯ a szkoda mi pieniędzy jeśli istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, ze jej nie przeczytam. Jak mi się spodoba, to kupię w wersji papierowej.
@szwe: właśnie chciałam po polsku, ale chyba tego typu książkę mogę równie dobrze czytać po angielsku... Poproszę mamę o przejrzenie ruskiego internetu :D
@r__k: czytanie takich książek jak znasz trochę angielski i słownictwo techniczne to żaden problem. To nie jest przecież Szekspir.
@r__k: Jeżelli nie masz podstaw z matmy, bedzie Ci ciężko przejść przez polecane podręczniki, np: Cormena, lub Sedgewicka. Dlatego zacząłbym od matematyki dykretnej, logiki, teorii grafów i kombinatoryki.

Wtedy łatwiej Ci przyjdzie pojąć koncepcje z algorytmiki i dowody, od których te książki się roją.

Możesz zacząć od jakiś darmowych kursów na edx o algorytmach i strukturach danych.. Cokolwiek, co bedzie miało "fundamentals" albo "introduction":

https://www.edx.org/course?search_query=algorithms

Jak już będziesz miał pojęcie o
@arysto2011: Kurczę, mi właśnie najbardziej zależy na Javie, nie algorytmach. Chyba po prostu wezmę którąkolwiek książkę w stylu Java for Dummies i tyle.
Ale link o wprowadzeniu do algorytmiki jest ciekawy, więc na pewno zajrzę.
@r__k: Skoro zależy Ci na Javie, to możesz obejrzeć na szybko coś z edx, żeby wyrobic sobie intuicje o algorytmach, zrobić to samo dla zagadnień z matmy, które wydają się niejasne dla Ciebie i wziąć się za Sedgewicka (znikoma ilość matmy i przykłady w Javie)