Wpis z mikrobloga

Nowy rok, nowy ja. Chciałbym nauczyć się angielskiego od podstaw, gdyż nigdy nie miałem z nim styczności (całe życie niemiecki). Jakie książki możecie polecić abym mógł spełnić swoje postanowienie? Oczywiście nauka głównie w domu, samemu.
#angielski #ksiazki #naukajezykow
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aletypteej: z tego co widzę jest to aplikacja online? Zbytnio mi nie pasuję, gdyż nie zawsze mam dostęp do internetu, a chciałbym jednak codziennie jakąś chwilę przeznaczyć na naukę i dlatego wolałbym książki.
  • Odpowiedz
@Hypia02: niestety duolingo jest dostępne tylko online, inną opcją jest kurs na supermemo "Angielski. No problem!", dostajesz kurs który możesz pobrać na telefon i korzystać z niego offline plus książkę w pdf albo w wersji papierowej. Ucząc się z samych książek szybko traci się motywację, przy kursie masz pasek postępu i pomocnym system powtórek, osobiście poszedłbym właśnie w stronę jakiegoś kursu niż samych książek.
  • Odpowiedz
  • 1
@Hypia02 jeśli chodzi o książki to prawdę mówiąc w mojej opinii każda "typowa" się nada. Różnią się ilością błędów czy ogólnie doborem przydatności konkretnych działów, ale to nie są moim zdaniem, istotne różnice. Czy to więc Cutting Edge, czy droższe Cambridge, czy coś Collinsa, repetytorium Pearsona...

Niektórzy kupują bardzo proste książki na poziomach a1 i a2 nawet, często mają mini słowniczek.

English book for everyone (na Amazonie) całkiem pocieszna. Do angielskiego całkiem wygodnie będzie też skorzystać z ...wikipedii :) istnieje tam coś takiego jak "simple English" odpowiednik artykułu napisany prostym językiem.
  • Odpowiedz
@Hypia02: do słownictwa dobre jest anki (deck 4000 Essential English Words 1 [en-pl] M4R4M_KrisZet na pierwszy rzut oka wygląda nieźle), do gramatyki chyba jakiekolwiek podręczniki do szkoły średniej + różne strony internetowe będą wystarczające.
  • Odpowiedz