Wpis z mikrobloga

Jestem totalnie zielony w temacie inteligentnych domów, dopiero zaczynam przygodę. Chciałbym zrobić sterowanie światłem oparte o Alexe i istniejącą już instalację (wymiana włączników na takie sterowane). O ile wymiana normalnych włączników (1 czy 2 obwodowych) jest dla mnie prosta i logiczna, to mam problem czym zastąpić włączniki schodowe (mam 2 pary, raz w sypialni i raz przedpokoju) oraz włącznik dzwonkowy (możliwość zgaszenia/zapalenia światła z 3 różnych włączników w sypialni)?

Może ktoś z Was podpowiedzieć mi jakieś rozwiązania, ale poratować jakimiś linkami?
#inteligentnydom
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@powaznyczlowiek: Problem w tym, że 90% oświetlenia w moim domu to albo ledy, albo halogeny, a tego już przez Philips Hue czy temu podobne nie zastąpię. W sumie Philipsem mogę zastąpić jedynie główne światło w sypialni (wtedy odpada problem włączników dzwonkowych) ale dalej nie wiem jak poradzić sobie ze schodowymi.
  • Odpowiedz
@easy_hunter: nie poratuję Cię linkiem i sprawdź moją podpowiedź, bom też zielony, ale schodowe rozwiązuje się chyba tak: fizyczny (czyli wpięty w instalację) jest jeden włącznik, a dzięki drugiemu włącznikowi (wirelessowemu) sterujesz tylko tym pierwszym, tak to gdzieś wyczytałem i tak zamierzam rozwiązać.

swoją drogą u mnie też ledy i zastanawiam się, czy nie wykorzystać yeelight led strips i czujnik pir+sceny
  • Odpowiedz
@easy_hunter: Schodowe robisz na dzwonkowe a w puszce montujesz moduł wykonawczy i przewody z włączników podpinasz na wejście. Moduł możesz zrobić sam na esp8266 i przekaźnikach (najtaniej), sonoff (też tanio) albo iść w inne moduły.
  • Odpowiedz