Wpis z mikrobloga

Wigilia i Boże Narodzenie już za rogiem. W prawie wszystkich domach panuje nerwowa krzątanina i dopieszczanie kulinarnych planów - co usmażyć, ugotować i upiec. Zapewne na wielu stołach pojawi się sernik. Od razu napiszę, że nie znoszę tego ciasta, ale nie mogę nie podzielić się z Wami przepisem na to ciasto z początku XVIII wieku. Jest to receptura angielska, a co za tym idzie, nie mam absolutnej pewności co do użytych jednostek - mam jednak nadzieję, że poprawnie je zidentyfikowałem. Czy potrafilibyście upiec sernik wedle poniższego przepisu? :)

(Sernik / druga dekada XVIII w.)

Ubij sześć jaj, dodając po troszę dobrej mąki tyle, aby ciasto było gęste. Gdy tak się stanie, dodaj kolejne sześć i mocno wymieszaj wszystko razem.

Wstaw na ogień dwie kwarty (~dwa litry) twarogu i połowę funta (~190 g) niesolonego masła. Gdy zacznie wrzeć, przelej tam jaja z mąką i zmieszaj wszystko dobrze. Niech zagotuje się i zgęstnieje; następnie dodaj soli, cukru, cynamonu i porzeczek. Wlej do form i włóż do pieca.

#manualzielarski #gotowanie #kuchnia #ciekawostkihistoryczne