Aktywne Wpisy
Ptolemeusz +9
Mirki i Mirabelki, stoję przed decyzją zakupu samochodu for fun, mianowicie Corvette C8. Zawsze marzyłem o sportowym aucie, ale z drugiej strony już 30+ na karku, stabilizacja życiowa, kochająca żonka i super córka więc czasami mam wrażenie że sąsiedzi będą na mnie patrzyć jak na kogoś kogo dopadł kryzys wieku średniego xD. Chociaż jeszcze 8 lat do 40 :D.
Pytanie do was, jak widzicie kogoś w sportowym aucie na drodze, to co
Pytanie do was, jak widzicie kogoś w sportowym aucie na drodze, to co
Widzisz kogoś po 30 w sportowym aucie, co myślisz?
- Kurde, człowiek, daj się karnać! 62.3% (458)
- Hehe, staruch kupił sobie resoraka xD 13.1% (96)
- Uuu, kryzys wieku średniegoz współczuję 24.6% (181)
czemuztak +179
Dopiero obejrzałem cały filmik, w którym jakiś debil atakuje słownie kobietę, tylko dlatego, że facet z którym jest, jest Azjatą.
I teraz przypominam sobie, że odbiór tego filmu na wykopie był pozytywny, jeszcze czepneli się kobiety, która typa zaatakowała na końcu filmu, że karyna jakaś
Kvrwa, czy te wykopki są normalne? Jakbym był świadkiem takiego zachowania to bym sam kasował tego gościa. I właśnie dlatego, że jestem polakiem, europejczykiem, mieszkańcem CYWILIZOWANEGO świata,
I teraz przypominam sobie, że odbiór tego filmu na wykopie był pozytywny, jeszcze czepneli się kobiety, która typa zaatakowała na końcu filmu, że karyna jakaś
Kvrwa, czy te wykopki są normalne? Jakbym był świadkiem takiego zachowania to bym sam kasował tego gościa. I właśnie dlatego, że jestem polakiem, europejczykiem, mieszkańcem CYWILIZOWANEGO świata,
Nie ma tu zbyt wiele własnej twórczości, po prostu połączenie kilku przepisów z małymi zmianami. Link do oryginałów na dole.
Składniki(na 4 burgery):
Kotlety:
- mięso mielone z łopatki wołowej 400g
- 1 opakowanie boczku parzonego 100g
- 1,5 średniej wielkości cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-1,5 łyżeczki kminku
- 1 papryczka chili / 2-3 łyżeczki pieprzu chili cayenne (tym razem użyłem akurat przyprawy)
- natka pietruszki (najlepiej świeża, w przypadku braku dodaję tą z torebki około 2-3 łyżeczki)
- sól (dla pieprzu i soli nie podałem ilości bo zawsze wsypuję “na wyczucie”, można zerknąć na dół do filmiku Okrasy)
- biały pieprz (może być też zwykły, ale biały jest o wiele bardziej aromatyczny)
Sos mango-chili:
- 1 mango (zamiennie używałem czasem brzoskwiń, wychodzi podobnie, ale trzeba pokombinować z pozostałymi - dodatkami)
- 2-4 papryczek habanero (tutaj podobnie jak w przypadku mięsa użyłem kilku łyżeczek pieprzu chili cayenne)
- 1-1,5 łyżeczki przyprawy curry
- 3-4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki wody
Bułki:
- 350g mąki typ 650
- 5-6g suchych drożdży
- 75ml maślanki
- 140ml wody
- 50g masła
- 20-25g cukru
- 7-8g soli
- 1 jajko
- sezam
- olej
Dodatki:
- rukola
- boczek parzony na bekon 1 opakowanie 100g (zazwyczaj 8 plastrów)
- małe awokado
- serek brie
- majonez
Wiem, że czasem piszę łyżeczka, a innym razem podaje gramy, ale po prostu bazuje na różnych przepisach i tym co jest tam napisane.
Przygotowanie:
Wymienione składniki pozwalają na zrobienie czterech takich burgerów jak na zdjęciu.
Mięso:
Cebulę i boczek drobno posiekać i smażyć 2-3 minuty na mocno rozgrzanej patelni z oliwą. (ja czasem po prostu wrzucam cebulę i boczek do thermomixa na najwyższy bieg na kilka sekund i potem na patelnie). Podsmażone składniki przerzucamy do naczynia i czekamy, aż trochę ostygną.
Po ostudzeniu dodajemy cebulę i boczek do mięsa mielonego. Przez praskę przeciskamy 3-4 ząbki czosnku i dodajemy do mięsa. Wsypujemy kminek, chili cayenne, natkę pietruszki, pieprz biały i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dodając odrobinę oliwy.
Jeśli chodzi o formowanie kotletów, to polecam metodę robienia kulek Okrasy (link na dole strony). Ja sam używam praski do burgerów i mogę śmiało polecić - mięso jest bardziej zwarte i foremne.
Kotlety smażymy(oczywiście polecam robić to na samym końcu, żeby mięso w burgerze było cieplutkie) na posmarowanej oliwą patelni grillowej, czas smażenia uzależniony jest od oczekiwanego stopnia wysmażenia. Ja od niedawna używam grilla elektrycznego Tefal Optigrill i z czystym sumieniem polecam - mega wygodny!
Sos mango chili:
Obieramy mango bez pestki i wrzucamy do blendera, dodajemy chili cayenne (lub pokrojone papryczki habanero), wodę, ocet, cukier oraz curry. Wszystko blendujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu co chwile mieszając, aż do zgęstnienia sosu.
Bułki:
Ja osobiście ciasto przygotowywałem w thermomixie, sposób “manualny” w linku na dole wpisu ;)
Do naczynia wsypujemy mąkę i drożdze, wszystko przez kilkanaście sekund mieszamy.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy wodę, maślankę, cukier i sól. Przelewamy wszystko do mąki i drożdży i wyrabiamy 2-3 minuty. Następnie przekładamy ciasto do miski i przykrywamy folią na 15 minut. Po czym wyciągamy i jeszcze chwile urabiamy w rękach, aż przestanie się kleić. Miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy do niej ciasto. Zostawiamy na około godzinę, aż do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, a ciasto dzielimy na 4 części. Z kawałków ciasta formujemy kulkę techniką wciskania ciasta pod spód, staramy się, żeby bułki były dosyć płaskie i równe z jędrną górą.
W misce rozbijamy jajko i smarujemy nim bułki, które później posypujemy sezamem.
Bułki wstawiamy do piekarnika na 15-20min - tutaj trzeba obserwować bułki, żeby ich nie spalić.
Przed podaniem przekrojone bułki wrzucam jeszcze na grilla, dzięki czemu są bardziej chrupiące i mają takie ładne paski na górze :D
Dodatki:
Boczek smażymy na patelni do pożądanego stopnia wysmażenia (polecam też grill).
Rukole przepłukujemy w wodzie, serek brie kroimy na cienkie kawałki, awokado obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Jeśli chodzi o kolejność składników w burgerze to pełna dowolność, ja zaczynam od posmarowania dolnej części bułki sosem mango i majonezem, następnie daje trochę rukoli, na to wrzucam mięsko. Na mięsko polecam położyć serek brie - bardzo fajnie się topi, znowu troszke sosu i majonezu, plasterki awokado i bekon, troszke rukoli i przykrywam górną częścią bułki posmarowaną od spodu odrobina sosu. Dla stabilizacji przy podawaniu polecam też wbić długą wykałaczkę do szaszłyków.
Voilà, gotowe! Można wcinać ;)
Smacznego!
Podsumowanie cenowe(starałem się pisać wszystko, ale zwróćcie uwagę, że dużo produktów takich jak oliwa, ocet, masło cukier... mamy w domu, co znacznie obniża ogólny koszt burgerów, dlatego część cen może odbiegać od aktualnych ;-) ):
Tabelka w komentarzu.
Produkty na pomarańczowo(czyli takie, które zazwyczaj są w każdej kuchni) zostały usunięte w drugim podliczeniu, myślę, że macie jeszcze pewnie część przypraw i innych produktów, więc wyjdzie jeszcze taniej ;)
Pomysł na burgera zaczerpnąłem z menu “Zacny Burger”, który czasem odwiedzam w #krakow, gdy nie ma czasu na #gotowanie . Polecam, zwłaszcza mangocado!
Linki do przepisów, z których czerpałem:
Kotlety:
https://www.youtube.com/watch?v=3KNQ2XQffNQ
Sos:
https://milionsmakow.pl/Przepisy/Ostro+-+s%C5%82odki+sos+mango+z+habanero
Bułki:
http://magicznyskladnik.pl/2015/04/miekkie-maslane-bulki-do-burgerow/
#gotujzwykopem #jedzenie #burger #pyszne
Sponsor: Grupa Facebookowa z promocjami z chińskich sklepów
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen