Wpis z mikrobloga

@Ignasy: zobacz sobie ile olej rzepakowy ma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 i sprawdź sobie co się dzieje z tymi kwasami po podgrzaniu. Nie bez powodu bogaty w omega-3 olej lniany można spożywać tylko na surowo i przechowywać w lodówce. Zobacz sobie jak wygląda proces rafinacji takiego oleju.
  • Odpowiedz
@chixi: na dziale "kuchnie świata" czy jak to tam (tam jest np makaron chiński jakieś sushi gówna itp). Smaki np. barbecue albo papryka, są z dużą warstwą tłuszczu i malutką (jak prażynki właśnie)
  • Odpowiedz
@wwwooo: w tymi kwasami o3 i tak i nie. Są badania w necie gdzie kwasy o3 w siemieniu lnianym poddawano obróbce cieplnej, a nawet palono w około 400*C i miało to znikomy wpływ. Czysty ekstrakt oleju lnianego faktycznie może się utleniać czy zmieniać poprostu, ale stabilna postać w nasionach już niekoniecznie.
  • Odpowiedz