Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mam pytanie. Pierwszy raz przymierzam się do zmiany pracy. Znaczy pracowałem już w różnych miejscach, ale teraz mam pierwsza poważną pracę. Co prawda na kilka wysłanych CV mam odzew na jedno i szanse na dostanie pracy jakieś 50% (dostanę, albo nie dostanę ( ͡° ʖ̯ ͡°)). W każdym razie liczę, że dostanę, ale nie chcę nic w obecnej pracy mówić dopóki nie mam nic pewnego. Jeszcze przez jakiś czas mam miesięczny okres wypowiedzenia. W obecnej pracy jeszcze przez wiele miesięcy nikt nie będzie w stanie mnie zastąpić, dlatego wiem, że szef będzie mnie chciał zatrzymać. Ja decyzję już podjąłem i jeśli tylko będę miał pewne coś konkretnego to odchodzę, nawet jakby mi zapłacili dużo więcej to są inne czynniki, których nie są w stanie zmienić. Chciałbym się jednak zachować w porządku wobec obecnego szefa, bo dostałem szansę i wszystkiego nauczyłem się w obecnej pracy. I teraz nie wiem co mam zrobić. Nie chcę nic mówić zanim nie mam pewnej pracy a z 2 strony nie chciałbym by zostali w dupie beze mnie, zwłaszcza że jest kilka tematów których nie uda mi się zamknąć przed odejściem. (Nie chcę tu wyjść na kogoś kto zawyża swoją pozycję, ale w tej firmie jest kilka tematów w których jestem jedyną osoba posiadająca jakąkolwiek wiedzę,) Ale też nie chciałbym, by firma miała duże kłopoty (bo nie jestem jedyną osobą, która chce odejść).

Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?

#praca #pracait #pracbaza #rekrutacja

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: kwasnydeszcz
Dodatek wspierany przez: Nie siedź w domu w ferie i w wakacje
  • 9
@AnonimoweMirkoWyznania: Hmm, w sumie jestem w podobnej sytuacji, chętnie zmieniłabym pracę, ale mam pełno niezamkniętych tematów i ciężko przekazać komuś obowiązki... Prawda jest taka, że nikt nie jest niezastąpiony i ten fakt jest dla nas na plus w tej sytuacji ;) Każdy w którymś momencie idzie dalej, chyba, że chce robić to samo aż do śmierci, nie możesz się za bardzo przejmować lojalnością wobec obecnego pracodawcy.
@AnonimoweMirkoWyznania: nie przesadzaj z tą lojalnością, to tylko praca. Często nam się wydaje, że bez nas się biznes posypie, a naprawdę nie widziałam jeszcze takiej sytuacji l, nawet gdy z dnia na dzień odchodziły bardzo wykwalifikowane osoby. Dbaj o siebie, o swój rozwój i dobrobyt, bo nie ma aniołka, ktory bedzie to robił za Ciebie, podczas gdy Ty pomagasz szefowi wdrażać inną osobę miesiącami.
@AnonimoweMirkoWyznania no to musisz zdecydować, na czym Ci bardziej zależy: na własnym szczęściu czy na firmie?
@mastift nie wiem, gdzie Ty żyjesz, ale coś takiego nie przejdzie. jak się składa CV do spożywczaka to może i tak, ale nie do dużych firm czy korporacji, które dostają dziennie po 500 zgloszeń. mają później przepisywać Twoje CV do systemu?