Wpis z mikrobloga

@vegetator21:

Polega to na tym, ze ostatnia serię głównego boju robisz 1x3+ lub 1x5+ zależnie od przyjętego wariantu. Czyli tyle ile dała Ci fabryka aż padniesz na twarz (9/9.5 RPE). W przypadku 1x5+ jeśli wyjdzie +10 powtórzeń szybciej dodajesz ciężaru np. 5 kg zamiast 2.5 w kolejnej sesji, treningu. Jeśli poniżej 5 to się cofasz. Daje to po prostu jakąkolwiek autoregulację. W tabeli masz rozkład ćwiczeń. Standardowo to

BP + SQ
  • Odpowiedz
@vegetator21: czemu syf? Jak dla mnie, to chłop całkiem dobrze tam wytłumaczył na czym plan polega. Ja przerabiając greyskull pobrałem sobie po prostu appke i trzymałem się tego jak mi tam wylicza. Zrobiłem największy progres w życiu na tym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@vegetator21: że masz autoregulację, 5x5 nie ma autoregulacji.
A to ile robisz na siłowni to kwestia dodania akcesoriów
Zawsze do planu dopiera sie samemu akcesoria a rozpiski dotyczą jedynie głównych bojów
  • Odpowiedz
@Kasahara: co to autoregulacja?

To na redukcji jest sens w ogóle robić tyle tych akcesiorów, że 2h na siłowni mi zlatuje? Muszę wstawać o 5 rano, aby to wykonać wszystko, bo po szkole nie mam czasu - siłownia zawalona ludźmi lub brak siły, głód, brak chęci
  • Odpowiedz
@vegetator21: Autoregulacja to właśnie ta seria 1x5+ lub 1x3+ gdzie robisz tyle powtórzeń ile dajesz radę a nie określoną liczbę. Tak zwany AMRAP set.

To ile zajmuje Ci siłowni to zależy od Twojego GPP (wydolności) i planu. Ja 11 ćwiczeń z czego 8 serii martwego, 5 serii siadów + 9 ćwiczeń robię 1 h 15 minut... Ktoś ze słabym GPP robiłby to +3 h

to robiłeś tylko 3-4 ćwiczenia na treningu?
  • Odpowiedz
@deshix: warto dodać, że jeśli mamy 5/3/1, greyskull LP to ten AMRAP set to najważniejsza część treningi i trzeba go zrobić "jak za ojczyznę" a nie odłożyć na 6 RPE... bo jeśli ktoś ma odkładać a AMRAPACH przy 1 cieższym powtórzeniu to bez sensu ten plan dla niego.
  • Odpowiedz
@Kasahara: Dziękuję, dziękuję ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Plan A

Wyciskanie leżąc - 2 x 5, 1 x 5+

Wiosłowanie sztangą - 3 x 8

Przysiad - 2 x 5, 1 x 5+

Uginanie ramion ze sztangą - 3 x 8

Plan B

Martwy ciąg - 1 x 5+

Wyciskanie stojąc - 2 x 5, 1 x 5+

Przyciąganie drążka na maszynie do karku - 3 x 8
  • Odpowiedz
@Kasahara: no właśnie mi często amrapy średnio wychodzą. Chyba głowa przegrywa. W seriach 1+ często kończę na 3 powtórzeniu. Sam nie wiem czemu. Najgorzej w ohp to mi wychodzi. Gdzieś czytałem, że ostatnie powtórzenie w amrapach powinno być to, w którym zasadniczo zwalnia ruch.
  • Odpowiedz
@Kasahara: nSuns, czyli w sumie wariacja 5/3/1. Nie wiem czemu tak mam :( najgorzej przy BP, bo martwy można puścić, siad zostawić na racku, a przy BP to od razu śmierć w oczach
  • Odpowiedz