Wpis z mikrobloga

Siemka mam pytanie dla wszelkiej maści sportowców, podczas ostatniej gry w kosza skręciłem kostkę, już 5 raz ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Teraz mam pytanie, chcę kupić usztywnacz zamst a2-dx. Wiem, że to dobry i sprawdzony usztywnacz. Lecz mam małą obawę, czy w przypadku usztywnienia kostki, przy ewentualnym nadepnięciu na czyjąś stopę, zamiast usztywnionej kostki, nie wykręci się kolano? W przypadku braku usztywnienia kolano pozostaje proste a cała siła działa na torebkę stawowa a z usztywnieniem jedyną ruchomą częścią jest kolano. Moje pytanie brzmi, czy moje myślenie jest prawidłowe? Czy może ktoś mi to wytłumaczyć
#koszykowka #kiciochpyta #fizjoterapia #niewiemjaktootagowac
  • 5
@bruhhhhhhhh: usztywniacze na kostkę nie są aż tak sztywne by pociągnąć Ci kolano do kontuzji bo źle postawisz stopę, inaczej nie dałoby się w nich grać :P może pomyśl o innych butach do grania? Jeżeli często kręcisz kostkę to chyba najlepiej sprawdzą się takie z szeroką płaską podeszwą, która nie jest zaokrąglona po bokach
@bruhhhhhhhh: Stabilizator to zajebista sprawa ale tego nie wybiera się w neciku. Idź do sklepu z tymi rzeczami u siebie i wypróbuj parę w butach do kosza. Bo może się zdarzyć tak, że jeden będzie dla ciebie niewygodny i będzie ci charatał kostkę.

odwiedź dobrego fizjoterapeutę, bardziej warte niż stabilizator

@Tunczyk_w_puszce: Tak dlatego gracze NBA mając dostęp do najlepszych na świecie fizjoterapeutów i lekarzy wcale nie używają stabilizatorów. xD.
@fredziol oo właśnie o takie rozwianie wątpliwości mi chodziło, w sumie mogłem się domyślić, że to nie gips xd ale wolałem mieć pewność

@Tunczyk_w_puszce stosuje różnorakie ćwiczenia core itp. Ale przy rozpędzonych 100kg mocno popsuty staw już nie wytrzymuje i trzeba wspomóc
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol wiadomo, że zdecyduje się na zakup stacjonarny, szkoda, że jedyne co mam wspólnego z Currym to kostki ( ͡º ͜ʖ͡º)

Dzięki panowie za odpowiedzi