Wpis z mikrobloga

Powiem wam że #oxygennotincluded jest dla mnie najlepsza grą w jaką grałem od bardzo dawna.
Przebija dla mnie #factorio i #rimworld jeśli chodzi o budowanie zbalansowanej bazy, która nie umrze z jakiegoś powodu.
Najlepsze w tej grze jest to że masz jakieś 30 rzeczy które możesz przeoczyć, zapomnieć, nie zauważyć że jakiś surowiec Ci się kończy, ale nie odizolować bazy od ciepła i po całym dniu grania dochodzisz do wniosku, że nie przetrwasz i trzeba budować od nowa. A najlepsze jest to że o ile w rimworld zacząłem może z 10 gier od nowa, w factorio z 5, tak tutaj zacząłem od nowa jakieś 15 gier grajac od tygodnia, a cały czas się cieszę i odkrywam nowe rzeczy i usprawnienia. To jest naprawdę ciężka gra, chyba że się ogląda milion tutoriali na każdy temat na yt. Polecam każdemu kto lubi ten typ gier ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 16
tak tutaj zacząłem od nowa jakieś 15 gier grajac od tygodnia

@KromkaMistrz: dziwne.
Jeżeli nic się nie zmieniło przez ostatnie ~pół roku, to trudność jest wprost proporcjonalna do ilości ludzików. Im ich więcej tym łatwiej wszystko zaczyna się 'sypać'.
Tak nie jest nadal? Nie jestem na bieżąco, grałem we wczesną wersje, ale jak następnym razem będziesz chciał resetować to zaoraj całą bazę do zera i zostaw 1-2 ludziki. Taki 'reset' się
@Uzytkownik_Wykopu: Tak im więcej osób tym więcej surowców dziennie potrzeba, a jest ich dość ograniczona ilość. Taki reset raczej się nie sprawdzi jak nagle odkryjesz że masz 0 coppera, albo nie masz węgla do prądu, lub skończyło się żarcie, lub skończyły się algi i nie ma tlenu ! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mojemacki: Bardzo możliwe. Ale właśnie zanim ogarnę wszystko na tyle aby nie #!$%@?ć czegoś
@KromkaMistrz surowce sobie można z kosmosu czerpać a prąd generować na kilka innych sposobów nie używając węgla ;)

Icebiomy możesz rozmrażać, one są na początku przydatne. Potem są maszynki, które magicznie z wodoru linia chłód (do znalezienia w lodowych biomach)
@Uzytkownik_Wykopu:

to było już całkowicie grywalne w lutym 2017 ( ͡º ͜ʖ͡º) Od tego czasu głównie dodają nowe rzeczy, których na ten moment jest >aż za dużo< patrząc z perspektywy osoby, która to pierwszy raz odpala.

Z jednej strony masz rację, miałem około pół roku przerwy w tej grze i po zagraniu pierwszy raz po przerwie chwilowo nie ogarniałem tych wszystkich maszyn, ale z drugiej strony
@KromkaMistrz: super... Co Ty? Sam wszystko odkrywam, bez tutoriali. Zabawa przednia. Ale do rakiety to mi daleko. Zaczynalem od poczatku wiele razy. Jeszcze nawet ropy nie rafinuje.

To samo mialem w factorio. Rakiete wyslalem jak mialem 500 h gdzies. Ja lubie tak na spokojnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KromkaMistrz: ja w ogole weglem nie palilem, algi mi zasyfily powietrze. Zrobilem z wody wodor i tlen i generator na wodor (o generatorze helowym nic nie wiem;). Potem oczyszczacze powietrza i juz wyglada spoko. Woda tylko potrzebna, spalin brak. Nowe latryny, prysznice, umywalki juz sa. Teraz musze brudna wode jakos zagospodarowac. Przerabiam na czysta filtrem ale tam duzo bakterii jest. Jak zaczne tego uzywac to zasra wszystko. Nie wiem jeszcze jak