Wpis z mikrobloga

#csharp #programowanie #webdev

Historia zatacza koło huh? Silverlight umarł, niech żyje Silverlight (Blazor)?

Tradycyjnie największym problemem w projekcie będzie M$. Jak podejdą do tego jak do WPF czy UWP, gdzie do tej pory można natknąć się na jakieś niedoróbki, za wiele rzeczy trzeba płacić kupując jakieś pakiety kontrolek (no właśnie Telerik choćby), to pewnie jakieś specjalnie popularne toto nie będzie.
  • 16
@Papasanbaba: Fajne. Ale ja znam zarówno WPF jak i UWP jak i nieco Silverlight, i wszędzie ten sam problem - ktoś ci musi dostarczyć kontrolki żeby to było takie piękne. W JS jest tyle darmowego gówna że zawsze coś dla siebie znajdziesz co się nada nawet do komercyjnego użytku za friko. WPF/UWP/Silverlight? Not rly. A bez szerokiej biblioteki kontrolek i/lub zbójeckie ceny tych kontrolek mogą to elegancko położyć na mordzie.

Natomiast
@Khaine: No ale czy ten blazor to nie ma być tylko logika? ( nie chce mi się oglądać całego) Więc i JS czy bootstrapa będzie można wrzucić do wizualek a po prostu zamiast programować w JS czy Phpie napiszesz to w C#
@Papasanbaba: No ale właśnie o to chodzi aby pisać fronta w C# i XAML przykładowo, dokładnie tak jak w Silverlight/WPF/UWP. Jeden język by opierdzielić całość, tak jak w Silverlighcie. I tak jak w Silverlighcie, jak chcesz to zrobić - potrzebujesz kontrolek. A same podstawowe kontrolki dostarczone ze środowiskiem prawie na pewno będą niewystarczające. A jak będą niewystarczające to:

1. Albo community języka będzie je pisać i rozdawać, tak jak jest w
Takiego marudy w technologiach MS to nigdy nie widziałem.

@KsiazeIgthorn: Mam pecha dotykać się generalnie tych rzeczy które M$ albo uwalił, albo ma zamiar uwalić bo widać że mu się nie chce rozwijać (WPF / WCF / UWP / Win 10 IOT / Silverlight - no same sukcesy). Prawdopodobnie natknąłem się wczoraj na błąd .NET runtime w Win 10 IOT z którym nic nie będę w stanie zrobić, bo coś jest
@Khaine: Myślę, że WPF ma się całkiem dobrze. UWP to generalnie dobry pomysł ale wypuszczony za wcześnie bez masy funkcjonalności a teraz za późno dodają do niego nowe funkcje.

Cała reszta faktycznie może ginąć, warto jednak zauważyć, że mamy naprawdę świetne alternatywy od MS dla WCF i Silverlight. Więc nawet jeżeli je zaorali to lepiej dla nas.

Jak znalazłeś buga to może warto go zgłosić np tutaj:
https://github.com/Microsoft/dotnet/issues
Zazwyczaj team dotnetowy
Ale ostatecznie to moim zdaniem skończy się i tak, że apki zamiast w C# i XAMLu to będziemy pisać w C# i HTMLu.

@KsiazeIgthorn: Prędzej C# i ten ichni Razor, ale to w praktyce C# i HTML.

Jak znalazłeś buga to może warto go zgłosić np tutaj:

Trudno jest mi stwierdzić czy to na 100% jest błąd środowiska, ale niestety wiele na to wskazuje. Coś krzywo działa na Win 10 IOT.
No ale właśnie o to chodzi aby pisać fronta w C# i XAML przykładowo, dokładnie tak jak w Silverlight/WPF/UWP.

@Khaine: Możesz dać źródło tej informacji? Nigdzie nie widziałem przykładów opartych o XAML albo żeby MS o tym mówił.
@Priya póki co to jest eksperyment. W tej rozmowie mówili coś o tym że ma być jak silverlight tylko bez wtyczek i żeby dało się kodzić webówkę za pomocą jednego języka. Zapewne jednego języka + Razor pages.
@interpolacja_liniowa: Gdyby zrobili Blazora tak jak Silverlighta to by się dało robić znakomitą większość roboty na C#. Masz MVVM, podgląd w GUI w czasie rzeczywistym w XAMLu itd. No Silverlight od strony rzeźbienia w nim był całkiem spoko. Natomiast ból zaczynał się właśnie wtedy gdy "#!$%@? brakuje mi kontrolki do tego".

No ja myślę, że właśnie taki jest docelowy zamysł - zrobić Silverlighta 2.0 - takiego bez żadnych wtyczek, tylko kompilowanego