Wpis z mikrobloga

Lampy naśladujące światło słoneczne, czasem nazywane antydepresyjnymi, pomagają jesienią i zimą, kiedy dni krótkie i brakuje slońca. Kosztują absurdalnie: 250 -1500 zł, ale to wyroby medyczne itd., więc myślałem, że może jakieś super hiper ledy czy świetlówki w nich są.

Tymczasem w lampach Innolux, co sami podają na swoich stronach, siedzą zwykłe świetlówki Osram Dulux L 55W/840, takie na 4-pinowe gniazdo 2g11. No to może by sobie samemu taką lampę machnąć, skoro świetlówka 15 zł kosztuje. Do tego gniazdko, zasilanie i tylko jeszcze jakiś klosz czy oprawa by się przydała.

Ktoś z #elektronika kojarzy gdzie można takie oprawy panelowe kupić? Macie jakieś dodatkowe pomysły? Z czystej ciekawości zrobiłbym sobie lampę na zimę za ułamek ceny sklepowej.

Ludzie z #medycyna #depresja - używacie takich lamp zimą? Pomagają?

#ciekawostki #oswietlenie #z-------------j
wonsz_smieszek - Lampy naśladujące światło słoneczne, czasem nazywane antydepresyjnym...

źródło: comment_vMrYFi4VW5OCRpc2TJ9z8fgUSp75Mpav.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wonsz_smieszek: Nie bedę się bawił w liczenie bo szkoda mi na to czasu, oszacuje sobie tylko i kupie kilka watów na zapas. ;P To ma być oświetlenie do pracy i nauki, jeszcze muszę zrobić research jaka barwa i ile luksów jest optymalnie.
  • Odpowiedz
@goldpin: nie no, policzenie to 20 sekund. Na razie widzę wszędzie ok. 4000K, a luksy podają 10000 przy ~ pół godziny dziennie i potem proporcjonalne wydłużenie czasu świecenia przy mniejszym natężeniu. Efekt podobno zaczyna się od 2500 lx.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Mówisz o świetle terapeutycznym? Do zwykłej pracy wystarczy dużo mniej, chciaż moze faktycznie warto byłoby zainwestować i zainwestować to dobre słowo, bo 10tyś luksów to nie byle co, robią się już koszta. :D

Pierwsza lepsza zarówka - 2000lumenów za 30zł

150zł na 5 żarówek, a to wszystko na 1m^2. ;P
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897598/
In 1937 Peller and Stephenson75 analyzed the incidence of cancer in navy personnel in the United States Navy who were documented to have increased exposure to solar UV radiation with age matched controls and reported that the rate of skin cancer was eight times higher in the navy personnel while the total number of deaths from other cancers was 60% less than the civilian population.75
Wszystko trzeba sobie
  • Odpowiedz
@Analityk: a to nie, to nie o ten efekt tu chodzi - nie o witaminę D. W tych lampach nie stosuje się UV, ponieważ nie chodzi o świecenie na skórę, a w oczy. W siatkówce oka siedzą receptory produkujące m.in. melanopsynę, która wpływa na rytm dobowy, długość faz i odpowiednie pobudzenie aktywności. Są nawet w jueseju lampy tego typu, które mają formę okularów z diodami i świecą prosto w gały
  • Odpowiedz
@sa7o: bardzo fajna strona, mirku! Jeżeli masz softbox, to nawet się nie zastanawiaj, tylko testuj i zdawaj relację :) Dokładnie o tym samym pomyślałem: czy na początek nie kupić (zrobić) jakiegoś po taniości i napakować do niego żarówek.

Co do natężenia światła: chciałem sobie dla testów zrobić taką lampkę biurkową, a więc miałbym do źródła światła nie więcej niż metr. Wtedy, zwłaszcza stosując żarówki o wąskim strumieniu, nie ma problemu
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: on wcześniej zrobił sobie taką "stołową" ale uznał że za mało lumenów chyba.
https://meaningness.com/metablog/sad-light-lumens

ja lubię się uczyć z rana, i ciężko teraz mi jest. Wziąłem statyw podłaczyłem pod timera i ustawiłem sobie jako "alarm" światło.
Teraz używałem z tylko 1 żarówką https://allegro.pl/2x-zarowka-swiatlo-ciagle-125w-600w-1200w-5500k-i5966570188.html?fromVariant=5331239086 myślę że dwie takie byłoby w sam raz. w sensie ok 15k lumenów.
Softbox jest spoko, nie przeszkadza jak stoi
  • Odpowiedz