Aktywne Wpisy
Kagernak +276
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
WezelGordyjski +210
#marszniepodleglosci
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Podręcznikowa prowokacja.
Flaga LGBT, a dwa piętra niżej stanowisko kamerzysty na balkonie.
Przypadek, nie?
Tymczasem w lampach Innolux, co sami podają na swoich stronach, siedzą zwykłe świetlówki Osram Dulux L 55W/840, takie na 4-pinowe gniazdo 2g11. No to może by sobie samemu taką lampę machnąć, skoro świetlówka 15 zł kosztuje. Do tego gniazdko, zasilanie i tylko jeszcze jakiś klosz czy oprawa by się przydała.
Ktoś z #elektronika kojarzy gdzie można takie oprawy panelowe kupić? Macie jakieś dodatkowe pomysły? Z czystej ciekawości zrobiłbym sobie lampę na zimę za ułamek ceny sklepowej.
Ludzie z #medycyna #depresja - używacie takich lamp zimą? Pomagają?
#ciekawostki #oswietlenie #z-------------j
Jeżeli tak, to czy zwykła żarówka nie będzie lepsza? Widmo najbardziej odpowiadające słonecznemu w końcu :)
Właściwie dla tego efektu, który podobno występuje istotne jest pewnie natężenie światła w niektórych tylko zakresach widma. Ale nie wiem, w których :)
Zwykłe żarówki to trochę przeżytek, bo nawet dobra, markowa LED powinna Ci się zwrócić, no i przynajmniej nie popażysz się przez przypadek lampką. Poza tym ta temperatura barwowa też jest kłopotliwa, bo nadaje
@goldpin: mają po prostu inne widmo, w niektórych zakresach mniej, w innych więcej energii. Ale ponieważ właśnie nie wiem, czego dokładnie ludzie potrzebują, to trudno mi wnioskować, na ile to coś zmienia.
Chodzi mi tu tylko o ten efekt braku słońca, po angielsku SAD - Seasonal Affective Disorder. Lamp nie używasz wtedy jako normalnych źródeł światła, tylko po prostu doświetlasz się nimi
A ta druga to methalogenkowa? Wpisałem do googla i wyskakują mi jakieś lampy dla roślin, o temperaturze 5600 K. Czy to właściwie nie jest światło słoneczne?
A czym się według Ciebie różni światło słoneczne od dziennego?