Aktywne Wpisy
Wrzucam to dla przestrogi dla młodych, jeśli was zdradzi kobieta bądź zawiedzie najlepszy przyjaciel nie uciekajcie w alkohol ani w dragi. Jantak zrobiłem i skończyłem na dnie społeczeństwa, jeszcze kilka lat temu naplułbym takiemu śmieciowi w mordę a dzisiaj się nim stałem. Kokaina i alkohol aby zapomnieć i niebczuc bólu. Muszę z tego się uwolnić więc proszę was powiedzcie mi co sądzicie o takim śmieciu może to da mi jakąkolwiek motywację do
goodbadbye +118
trzeba być upośledzonym, żeby lubić zimę
"Jak rozmawiasz ze swoim 10-letnim dzieckiem o religii i opowieściach religijnych?" (Stefan jest zadeklarowanym ateistą.)
Odpowiedział, że nie tylko rozmawia, ale i czyta dziecku opowieści religijne. Stwierdził, że przecież są one istotnym elementem naszej kultury, wiele z nich niesie wartościowe przesłanie moralne i jego zdaniem powinno ono je poznać. O ile dobrze pamiętam to padło coś w stylu "Nie wyobrażam sobie, żeby moje dziecko miało nie wiedzieć kim był Jezus i nie znać opowieści o nim." Zaznaczył natomiast przy tym, że nie przedstawia tego jako faktów historycznych, a jedynie jako "opowieści".
Warto moim zdaniem pamiętać, że tak się da (bo mam czasem wrażenie, że nie wszyscy to wiedzą).
PS: Pomimo iż mogłoby się wydawać to oczywiste, to jednak nauczony doświadczeniem czuję potrzebę zaznaczenia, że to, iż przytaczam opinię jakiejś osoby, nie oznacza, że zgadzam się ze wszystkimi jej poglądami. Niektóre poglądy Molyneux bywają dość radykalne, co nie zmienia faktu, że większość jego działalności uważam za interesującą i wartościową.
#religia #wojnaidei #ciekawostki #ateizm #kultura
Komentarz usunięty przez autora
@Variv: Dużo ważniejsze jest zapoznanie się z religią chrześcijańską, bo ją spotykasz na co dzień i żyjesz wśród ludzi, którzy po coś do tego kościoła chodzą. Także ignoranckim byłaby próba całkowitej separacji dziecka od tego tematu. Tak samo jak fakt, że z katolikami na co dzień będzie rozmawiało, czy się spotykało, przyjaźniło i musi wiedzieć o
@Variv:
Z której akurat też płynie bardzo wiele uniwersalnej mądrości.
Komentarz usunięty przez moderatora
@wojna_idei: Zacząć od "Robotników w winnicy" i "O synu marnotrawnym"
A potem wyjaśnić czym jest cynizm i dlaczego warto się nim kierować.
@Atomoski: Czyli mamy rozumieć, że jak będziesz miał dzieci, to nie dasz im nigdy książek o mitologii greckiej, bo przecież przeczytają, że bogowie zjadali dzieci, czy inne bluźnierstwa.
A wybiórczo przedstawiać to precież też debilizm.
Skończ pisać takie idiotyzmy.
@Atomoski: Współczuję, no ale skądś biorą się te śmieszne osobniki w społeczeństwie. Szkoda tylko, że to nie ich wina tylko zazwyczaj autystycznych rodziców.
Ale inni na wykopie zabierają dzieci na marsze gdzie krzyczą o '#!$%@? uchodźców', więc spektrum jest spore. XD