Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #linux #linuxmint
Taka sytuacja:
Miałem komunikat o braku miejsca.
Usunąłem sporo największych plików i zresetowałem.
Znowu komunikat o braku miejsca ale tym razem z propozycją wyczyszczenia kosza (myślałem, że usuwam z pominięciem kosza)
Zgadzam się - komunikat o braku miejsca+opróżnić kosz? - zgadzam się - ...
W końcu postanowiłem usunąć ręcznie pliki z kosza, ale było tam tylko kilka giga, a ja usunąłem w sumie ponad 50.
Wiec zacząłem szukać gdzie są te gigabajty które zawalają dysk i znalazłem coś takiego jak na obrazku
I tu moje pytanie - czy to normalne, że te logi maja takie rozmiary? Mogę to bezpiecznie usunąć?
Spojler22 - #pytaniedoeksperta #linux #linuxmint 
Taka sytuacja:
Miałem komunikat o...

źródło: comment_hs6CQC7pji6P4FFWVNNrgQMZ8N6hkCfc.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Spojler22: Nie to nie jest normalne - te pliki powinny się zamykać codziennie i kompresować a następnie usuwać po określanym czasie(z reguły tydzień)
  • Odpowiedz
@a231: @Radaka:
Nov 5 07:30:11 nazwa kernel: [ 337.396375] [UFW AUDIT] IN=wlp4s0 OUT= MAC=... SRC=... DST=... LEN=... TC=0 HOPLIMIT=59 FLOWLBL=... PROTO=TCP SPT=... DPT=... WINDOW=59 RES=0x00 ACK URGP=0

Wykropkowałem dane. To mam w kern.log.
  • Odpowiedz
@Spojler22: Edytorem tego nie otworzysz bo ci ramu nie starczy. Otwórz terminal i zrób tail -n 100 /var/log/ufw.log i wrzuć to na jakiegoś pastebina czy coś. Usuń swój mac i ip. Zobacz też czy masz zainstalowaną paczkę logrotate
  • Odpowiedz
@a231: @Radaka: Dziękuje za pomoc. Logi usunąłem i na wszelki wypadek zaktualizuje system do mint 19. Może przy okazji zniknie problem z wyłączaniem zasilania po zamknieciu systemu :)
  • Odpowiedz
@mmicj: Edytorem tak dużych plików nie otworzysz, użyj np cat plik , lub head -n 1000 plik (1000 pierwszych lini) , tail -n 1000 plik ( 1000 ostatnich lini) , tail -f plik (będzie wyświetlać aktualne linie)
  • Odpowiedz