#pytaniedoeksperta #linux #linuxmint Taka sytuacja: Miałem komunikat o braku miejsca. Usunąłem sporo największych plików i zresetowałem. Znowu komunikat o braku miejsca ale tym razem z propozycją wyczyszczenia kosza (myślałem, że usuwam z pominięciem kosza) Zgadzam się - komunikat o braku miejsca+opróżnić kosz? - zgadzam się - ... W końcu postanowiłem usunąć ręcznie pliki z kosza, ale było tam tylko kilka giga, a ja usunąłem w sumie ponad 50. Wiec zacząłem szukać gdzie są te gigabajty które zawalają dysk i znalazłem coś takiego jak na obrazku I tu moje pytanie - czy to normalne, że te logi maja takie rozmiary? Mogę to bezpiecznie usunąć?
@Spojler22: w zadnym wypadku na systemie desktopowym logi tyle nie powinny zajmować, zapewne najwięcej zajmują logi z iptables, zobacz co się w nich znajduje
@Spojler22: Edytorem tego nie otworzysz bo ci ramu nie starczy. Otwórz terminal i zrób tail -n 100 /var/log/ufw.log i wrzuć to na jakiegoś pastebina czy coś. Usuń swój mac i ip. Zobacz też czy masz zainstalowaną paczkę logrotate
@a231: @Radaka: Dziękuje za pomoc. Logi usunąłem i na wszelki wypadek zaktualizuje system do mint 19. Może przy okazji zniknie problem z wyłączaniem zasilania po zamknieciu systemu :)
Taka sytuacja:
Miałem komunikat o braku miejsca.
Usunąłem sporo największych plików i zresetowałem.
Znowu komunikat o braku miejsca ale tym razem z propozycją wyczyszczenia kosza (myślałem, że usuwam z pominięciem kosza)
Zgadzam się - komunikat o braku miejsca+opróżnić kosz? - zgadzam się - ...
W końcu postanowiłem usunąć ręcznie pliki z kosza, ale było tam tylko kilka giga, a ja usunąłem w sumie ponad 50.
Wiec zacząłem szukać gdzie są te gigabajty które zawalają dysk i znalazłem coś takiego jak na obrazku
I tu moje pytanie - czy to normalne, że te logi maja takie rozmiary? Mogę to bezpiecznie usunąć?
źródło: comment_hs6CQC7pji6P4FFWVNNrgQMZ8N6hkCfc.jpg
PobierzNov 5 07:30:11 nazwa kernel: [ 337.396375] [UFW AUDIT] IN=wlp4s0 OUT= MAC=... SRC=... DST=... LEN=... TC=0 HOPLIMIT=59 FLOWLBL=... PROTO=TCP SPT=... DPT=... WINDOW=59 RES=0x00 ACK URGP=0
Wykropkowałem dane. To mam w kern.log.
Komentarz usunięty przez autora
echo > kern.log
echo > ufw.log