Wpis z mikrobloga

Czy jest ktoś tutaj i korzysta z mysensors #arduino #domoticz #raspberrypi ? Chodzi mi o to, że zaczynam i nie bardzo rozumiem po co podpinać to: https://www.mysensors.org/build/connect_radio . W jakim celu to się robi? Za głupi jestem by to pojąć. Na razie udało mi się podpiąć wemos mini (esp) wraz z bmp280 bezprzewodowo do raspbbery (domoticz) i to działało. Potem bawiłem się sterowaniem oświetleniem na arduino uno + przekaźniki i arduino podłączone do raspberry przez usb. To po co ten cały moduł radiowy? Czy to jest po to by z arduino nano zrobić takie jakby esp? Jakie to ma zalety? Jak narzazie to mi się wydaje że jakbym miał komunikować się bezprzewodowo miedzy jakims modulem a raspbbery to bym bral esp, a jak przewodowo to nano z ethernem shieldem i zwykłym kabelm sieciowym, dlatego tego nie rozumiem.
  • 2
Dobra mniej więcej rozumiem, czyli łączę arduino nano z NRF24L01+/RFM69/95 i to będzie moją bramką odbierającą sygnał i to łączę kablem usb do raspberry, a następnie tworzę kolejne arduino nano z NRF24L01+/RFM69/95 i podłączam do niego czujniki jakie chcę. I wtedy po NRF24L01+/RFM69/95 idzie komunikacja. Tylko jaki jest sens stosowania czegoś takiego jak istnieje esp