Wpis z mikrobloga

• 44
@Variv: Polska to my, Ty...; To co chcę ci wytłumaczyć to, to, że my stanowimy wybór. Nie ma państwa bez obywateli, chyba, że znasz taki przypadek?

@maxatop Widzę, że nie rozróżniasz państwa jako instytucji i całego aparatu prawnego od ludzi jako obywateli. Było to tłumaczone w szkole na WOSie.
  • Odpowiedz
  • 69
@s3kawka Dużo bardziej historycznie jest wartościowa oryginalna dewiza Wojska z II RP z 1919 r. "Honor i Ojczyzna ". Obecna z Bogiem to tylko wariacja na jej temat.
  • Odpowiedz
@Variv: Jest to prawda jednak dewizy to takie jakby "zaśpiewy" bywały różne. Wszystko zależy od interpretacji miejsca i czasu w którym powstawały.
  • Odpowiedz
  • 88
@Variv: To panie mondry (jak już używamy argumentum ad personam) odpowiedz mi kim są ludzie tworzący państwo? Kosmitami?

@maxatop Ludzie mogą być sobie kim chcą. Ale państwo powinno być neutralny i mówi o tym Konstytucja. Nie bardzo wiem co tu można więcej dodać.
  • Odpowiedz
@Variv: Czyli nie przeszkadza ci, że jak kosmici( ͡° ͜ʖ ͡°) zasiedlą Polskę, to wprowadzą swoje prawa prawem "naszej" demokracji? I nadal będzie opresja, zmieni się tylko opresor.
  • Odpowiedz
@Variv: ale tam nie jest napisane "Bóg chrześcijański, honor, ojczyzna". Możesz sobie tam wstawić dowolnego, jakiego Ci się podoba ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@Variv: Jest to prawda jednak dewizy to takie jakby "zaśpiewy" bywały różne. Wszystko zależy od interpretacji miejsca i czasu w którym powstawały.

@maxatop Oficjalna dewiza na sztandarze Wojska Polskiego to nie zaśpiewa. To co sobie żołnierze śpiewali prywatnie ich sprawa i nie ma takiej wartości historycznej jak oficjalna dewiza.
  • Odpowiedz
  • 33
@Variv: ale tam nie jest napisane "Bóg chrześcijański, honor, ojczyzna". Możesz sobie tam wstawić dowolnego, jakiego Ci się podoba ¯_(ツ)_/¯

@gnomos Nic to nie zmienia w moim odczuciu. Kwestia jaki to jest Bóg jest drugo czy trzeciorzedne (jeden ciort książki inne ).
  • Odpowiedz