Wpis z mikrobloga

Czy ktokolwiek kto ogarnia ta gre jest mi w stanie wytlumaczyc podstawowe sterowanie w tej edycji FIFY?

Non stop mam wrazenie, ze moj przeciwnik uzywa sterowanie o ktorym ja nie mam kompletnie pojecia.

W obronie gdy probuje zblizyc sie do przeciwnika poprzez contain to moj zawodnik w pewnym momencie sie zatrzymuje i zachowuje metrowy dystans do przeciwnika i jedyny sposob w ktory jestem w stanie odebrac pilke to standing tackle, ktore musi byc idealnie wymierzone, a i tak czesto sie pilka odbija w przeciwna strone.

Natomiat odwracajac sytuacje i gdy to ja mam pilke i probuje stworzyc sytuacje to moj przeciwnik zbliza sie tak blisko do mojego zawodnika, ze jest niemal przyklejony do mnie i najczescie trace pilke. Jedynym sposob gry dla mnie jest wymienianie podan zanim przeciwnik sie do mnie zblizy, natomiast w druga strone rzadko kiedy udaje mi sie zblizyc blisko do przeciwnika. Co robie zle? Nie powinienem uzywac X (contain) by sie zblibyc do przeciwnika? Powinienem uzywac mniej sprintu?

Kolejna rzecz, gdy prowadze pilke to przeciwnik po prostu leci we mnie na sprincie i przebiega przeze mnie zabierajac sie z pilka, natomiast gdy ja tak probuje to moj zawodnik przebiega obok przeciwnika nawet nie probujac zabrac pilki. Co robie zle i jaki przycisk odbioru pomijam?

#fut
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prodigi tym X'em w obronie to się nie gra już od fify 15 xD teraz tylko manual z jockeyem(L2) i Ty wtedy się nauczysz doskakiwać. Co prawda wymaga to dużo treningu, ale poważnie - odpuść ten sztuczny pressing już teraz.
  • Odpowiedz
@prodigi dokładnie coś w ten sposób. Tylko wiadomo, wymaga to wyczucia i nie możesz tego robić cały czas, bo wytworzysz takie luki, że będzie Ci ładował bramki za bramkami
  • Odpowiedz
@fearless10 Powodzenia życzę z manualem gdy rywal potrafi dryblować i ma gracza z dobrym przyspieszeniem.
Owszem, w środku pola manual jest lepszy, ale idealne połączenie to X do naprowadzania a potem manual.
  • Odpowiedz
@chim3ra 1. Przejście z tego pressingu w manuala wymaga Twojej reakcji i szybkości tej reakcji.
2. Po wykonaniu drag backa, raczej są małe szanse, że od razu będziesz miał piłkę, więc jak Ty już grasz manualem to wtedy występują Twoje słowa:

Powodzenia życzę z manualem gdy rywal potrafi dryblować i ma gracza z dobrym przyspieszeniem.

3. No offence mordo, czysto subiektywna opinia
  • Odpowiedz
@fearless10
1. Tak, wymaga zgadza się. Przewidywanie i szybkość reakcji to podstawa w grze obronnej.
2. Zgadza się, jest mała szansa, ale drag back to wolny trick, miałem na myśli pojedynek na skrzydle 1 vs 1.
3. Z tym mordo to przegiąłeś ( ͡º ͜ʖ͡º) Luz, potrafię przyjąć krytykę ale także postawić na swoim.
  • Odpowiedz
@prodigi Obstawiam że każdy ma swój styl, ale najważniejszy jest timing - nawet niezbyt efektowny trick zrobiony w dobrym czasie jest bardzo efektywny.
  • Odpowiedz