Wpis z mikrobloga

Robię piwko świąteczne z ekstraktów, kilka chmieli, skórka pomarańczy, cynamon, imbir blablabla. Na ten moment dwa dni temu przestało bulkać i zastanawiam się czy zlewać na cichą, czy od razu butelkować? Jakby nie było do świąt niecałe 2 miesiące i w momencie gdy nie chce chielić w cichej tylko zlanie dla zlania (dla wyklarowania) jest konieczne? Czy lepiej od razu w butelki by nie ryzykować zakażenia i żeby już dłużej się gryzło w butelkach?
#piwowarstwo
  • 5
@vivanat: jak BLG stoi w miejscu 2 dni i satysfakcjonuje cię poziom odfermentowania, to na cichą nie ma co zlewać, chyba że chcesz jeszcze coś dodawać

chociaż ja chmielę na zimno i nie chce mi się zlewać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@vivanat: ale ile czasu fermentujesz? fermentacja się tak bardzo nie kończy jak przestanie bulkać, co wy z tym bulkaniem xD naciśnij klape to też Ci zabulka. drożdże mogą długo pracować, ja piwerkom 12blg daję conajmniej dwa tygodnie, wyżej - 3 tygodnie.