Wpis z mikrobloga

Koledzy, chciałem w domu postawić w miarę prosty serwer plików, głownie chodzi mi o dostęp do danych z każdego z komputera w lan oraz możliwości zrobienia backup'a na ten serwer. Na alledrogo mogę za 150zł kupić jakiegoś używanego della typu optiplex. Pytanie, czy taki z 2GB ramu uciągnie #freenas lub openmediavault?
W dokumentacji widzę, że poniżej 4GB ramu freenas nie obsługuje ZFS. Nie potrzebuję demona szybkości. Bardziej zależałoby mi na instalacji np. dwóch dysków po 500GB każdy i skonfigurowaniu tak, aby jeden był lustrzanką drugiego. Czyli docelowo miałbym 500GB pamięci, więcej nie potrzebuję (:

Taguję #linux oraz #it
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jalop: Do zastosowań domowych postaw linux minta i zrób partycje NTFS na udostepnienie- jakby się coś zesrało po podłączeniu do innego kompa najszybciej wyciągniesz dane
  • Odpowiedz
@jalop: Zwykły #linux np. Debian, Ubuntu, CentOS + Samba. Odnośnie mirroringu dysków to pamiętaj, że RAID1 to nie backup, więc raczej zastanów się, czy nie lepiej zrobić podmontować obu dysków osobno i okresowo kopiować jeden na drugi np. rsynciem.

Odnośnie systemu plików to ja raczej postawiłbym na zwykły ext4 a nie NTFS jak radził @Trzplot.
  • Odpowiedz
@Trzpiot: Pomyślę nad takim rozwiązaniem. Na plus na nas4free bądź openmediavault przemawia dla mnie prostota konfiguracji.

@mateusza: Źle napisałem, chodziło mi o wrzucenie pliku - backup'a na ten serwer. Ostatnio bardziej spodobała mi się opcja recovery, a niżeli instalacja wszystkich pierdół na danym komputerze od podstaw.

@lis6502: Dzięki za konkretne info. Skłaniam się właśnie ku podobnemu rozwiązaniu.
  • Odpowiedz
@jalop: Ja ostatnio w tym samym celu Zakupiłem na Allegro go terminal HP t 5550. Z 4 giga Ramu oraz jednym portem SATA oraz jednym portem mini PCI Express do którego włożyłem przejściówkę na 2 porty SATA całość kosztowała 100 zł
  • Odpowiedz