Wpis z mikrobloga

#sieci #siecikomputerowe #pcmasterrace #inea

Mirki szukam niedrogiego router (150 - 200zł) do obsługi 300Mb/s w inea. Nokia którą mój provider daje w zestawie niestety przy pełnym zasięgu wifi daje max 50 - 60Mb/s.

Mieszkanie małe bo 40m2 bez jakiś większych przeszkód na drodze sygnału. Podłączone będzie stacjonarka sztuk jeden, malina z osmc na którym stoi serwer torrentów plus 2 telefony.

Trochę poszperałem i w oko wpadły mi:
xiaomi 3g
Totolink A3002RU
Netis WF2780

Miał ktoś z nimi styczność i może doradzić? A może coś innego?

Początkowo miał być wszystko spięte po kablu, ale jak się okazało do gniazdek sieciowych jakiś szpecjalista dociągnął zamiast kablu ethernet kabel koncentryczny...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Filemon89: miałem xiaomi 3g do przetestowania, spisywał się całkiem dobrze jak na router za 100 zł, pamiętaj jeszcze, że sam router to nie wszystko.
p.s. kupowanie routera bez 5GHz to moim zdaniem bardzo zły pomysł
  • Odpowiedz
@robert83: nie no wiem, że jeszcze od kart sieciowych to zależy. Przy stacjonarce mam wpiętego TP-link T2UH a pod maline TL-WN821N.

Zadowolony będę jeśli osiągnę jakieś 150 - 200 Mb/s

@cecyl: a co to wnosi do tematu?
  • Odpowiedz
@Filemon89: Z całej Twojej trójki A3002RU jest najstabilniejszy ale jeszcze ma niedociągnięcia w sofcie. Dość często pojawiają się aktualizacje. WF2780 potrafi tracić ustawienia. Xiaomi ma soft strasznie do d--y.
  • Odpowiedz
@Filemon89: osobiście mam prośbę o pisanie przy prędkości o jakie łącze Tobie chodzi. Ale nie nalegam. Nikt Tobie 300 nie zagwarantuje chyba że przejdziesz na 5ghz z odpowiednią wersja wifi ( bo raczej somsiedzi 5ghz nie majom). TP-Link polecany wyżej chyba obsługuje 5ghz.
  • Odpowiedz