Robiłem sobie badania i mam wszystko praktycznie w połowie tych widełek. Jedynie glukoza jest podwyższona. Robiłem niby na czczo ale zastanawia mnie czy dieta wysoko węglowodanowa mocno wpływa na ten wynik. Czy po zjechaniu o polowe wegli na jakis okres moze poprawic ten wynik? Czy nie mam sie o co martwic na zapas? Jak u was to wyglada?
@johnmorra: nie masz się czym martwić. Stężenie glukozy jest płynne. Chcesz kontrolować glikemię? Zmierz poziom glukometrem przed posiłkiem, godzinę po i 2-4h po jedzeniu. Pojedynczy pomiar mówi zupełnie nic.
@lisku_chytrusku: @johnmorra: @ZdrowiePaleo: Ale co wy kombinujecie? Wynik jest w normie. Diagnozy cukrzycy nie stawia się na podstawie pomiaru glukometrem, hemoglobina glikowana nie służy w Polsce do stawiania diagnozy (podobno słaba standaryzacja w laboratoriach). Jeśli jesz dużo węglowodanów prostych to je ogranicz, ale nie węglowodany w ogóle. Powtórz glukozę na czczo za rok i tyle.
@MorningDoctor: ja napisalam, jakie sa inne badania do oceny gosp. cukrowo-insulinowej. normy to sa bardzo szerokie i lapanie sie ledwie na ich granice to nie jest dobry wynik.
@ZdrowiePaleo to jest dobry wynik, bo powyżej tego wyniku jest jeszcze stan przedcukrzycowy, gdzie nadal głównym zaleceniem jest dieta. Więcej badań na tym etapie to strata pieniędzy, ale każdy jest wolny ;)
@MorningDoctor: no, co kto woli, stan przedcukrzycowy, czy akurat tutaj środek normy ;-) a co, jakby w inny dzien albo w innym labie wyszedl mu nieznacznie wyzszy wynik? ;-) juz by nie bylo tak dobrze? ;-) oczywiscie to tylko wycinek wynikow, wiec sobie trochę gdybamy ale pewnie, niech popracuje nad dieta i stylem zycia i powtorzy badania za jakis czas. nie musi przeciez inwestowac od razu (chociaz to nie sa ekstremalne
Robiłem sobie badania i mam wszystko praktycznie w połowie tych widełek. Jedynie glukoza jest podwyższona. Robiłem niby na czczo ale zastanawia mnie czy dieta wysoko węglowodanowa mocno wpływa na ten wynik. Czy po zjechaniu o polowe wegli na jakis okres moze poprawic ten wynik? Czy nie mam sie o co martwic na zapas? Jak u was to wyglada?
Pojedynczy pomiar mówi zupełnie nic.
ale pewnie, niech popracuje nad dieta i stylem zycia i powtorzy badania za jakis czas. nie musi przeciez inwestowac od razu (chociaz to nie sa ekstremalne