Wpis z mikrobloga

Przyjaciel otwiera restaurację, taką na 10 stolików, dużo jedzenia planuje też sprzedawać z dowozem. Niestety - nigdy dotąd nie prowadził restauracji. Ale ma otwartą głowę i lubi szalone pomysły. Chcielibyśmy się dowiedzieć co najfajniejszego spotkało Was w restauracji / bistro?
Na start wymyśliliśmy:
1. Karta nie więcej niż 6 dań. Plus codziennie zmieniające się danie dnia. W karcie burger, vegeburger, pad thai.
2. Do picia kawa z Aeropressu, kolekcja lemoniad do wyboru.
3. Każde danie ma swój specyficzny oryginalny sposób podania - pudełko na pad thai, burger w super fajnym papierze, zupa w pojemniczku który można zjeść.
4. Ładowarki do telefonu / gniazdka usb przy stolikach.
5. Wasze pomysły?

#gastronomia #gastrowarszawa #gastrofaza
  • 6
@alfokloda0: kelnerki w skąpych ciuchach ( ͡° ͜ʖ ͡°) tzw. brestaurants
a tak na poważnie, jeśli sposób podania będzie zainspirowany pochodzeniem dania, musi to być zrozumiałe dla odbiorcy instagrama, a nie wyglądać jak z budki. podawaj np. curry w kokosie, a pad thai na małym woku.
niestety trochę jest prawdy w tym, że jak zwykłe gówno ładnie będzie wyglądać na fotce na fejsie, to i tak się
@alfokloda0: najważniejsze:
- świeże i dobre jakościowo składniki przyrządzone na stabilnym, dobrym poziomie,
- krótka karta, żebym nie musiał dużo myśleć ( ͡° ͜ʖ ͡°) (może być więcej niż 6 pozycji, ale z umiarem),
- ma być czysto i schludnie,
- absolutny zakaz puszczania #!$%@? muzyki z radia i wszelkich disco-hitów,
- stoliki nie za blisko siebie (bywałem w miejscach, gdzie odległość między stolikami wynosiła 15-20 cm
@alfokloda0: po pierwsze jedzenie wybroni się ale... obsługa. nie oszczędzajcie na obsłudze i na szkoleniach dla nich. fajnie jakbyście też przyłożyli się do wyboru alkoholi/koktajli (i tutaj też zasada- mniejszy wybór, a lepsze, w tej kwestii mogę co nieco pomóc) :)