Wpis z mikrobloga

Czy są tutaj osoby które z #gamedev przerzuciły się na #programowanie niezwiązane z grami? Ciekawi mnie powód. Czy było to z powodu wypalenia, praca nie była przyjemna czy może chęć zarabiania więcej. Wydaje mi się że gamedev to jest dla osób których to kręci ale nie znam się ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Taka rozkmina ponieważ premierę ma niedługo rdr2 i było głośno o crunchu gdzie pracownicy pracowali 100h tygodniowo.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DoubleWu: zalezy co chcesz robic, jak znajdziesz spokojna robote gdzie nie ma dyzurow, telefonow podczas awarii w nocy i weekendy to mozesz robic. Wiadomo w gdev jest inne podejscie jesli chodzi o stabilnosc, bezpieczenstwo niz wydajnosc niz w innych dzialach ale ogarniesz, bo watpie zebys tam skrypty w LUA pisal.
  • Odpowiedz
@Cilthal: No taka zwykła ciekawość, ja dopiero się uczę ale będę raczej podążał w stronę gamedevu. Teraz się tym interesuję ale kto wie co będę myślał jak przepracuję w branży z 5 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@DoubleWu: wiesz mozesz robic cos w kierunkach innych jako projekty, a pracowac w gamedevie pozniej gamedev zostawiasz i to wygodna opcja. A jaka chcesz sie teraz w gamedev bawic to masz tyle otwartych silnikow dostepnych chociazby openarena (na silniku Q3) itd. ze mozesz ktorys rozwijac zawsze to niezle w CV wyglada.
  • Odpowiedz
@DoubleWu: nadgodziny/crunche + przez fakt, ze programisci chca robic gry to mozna im przez to mniej placic (bo i tak przyjda). Wynikowo pracujesz dluzej, ciezej i za mniejsze pieniadze niz przy tym "zlym biznesie". Jak sie okazalo rzeczywistosc nie jest taka, jak ja opisywali ludzie z gamedevu, ze to tylko kolejna formatka/crud i raport bo nadal mozna miec w "tym zlym biznesie" frajde z kodowania. No i nie niszczysz sobie
  • Odpowiedz
@FortunaHej: No ja zaczynam mieć wątpliwości jak z tym gamedevem. Teraz mi się podoba ale to nie ma nic wspólnego z poważną pracą. Zrobiłem zwykłe małe gierki jak snake czy memory ale satysfakcję miałem dużą. Tylko że nie miałem żadnego stresu i obowiązków jak terminy itp. Dlatego zaczynam się zastanawiać jak to będzie :D
  • Odpowiedz
Teraz mi się podoba ale to nie ma nic wspólnego z poważną pracą. Zrobiłem zwykłe małe gierki jak snake czy memory ale satysfakcję miałem dużą.

@DoubleWu: To tak jakbys powiedzial ze podoba ci sie medycyna bo podales mamie lek z szafki.
  • Odpowiedz
No ja zaczynam mieć wątpliwości jak z tym gamedevem. Teraz mi się podoba ale to nie ma nic wspólnego z poważną pracą. Zrobiłem zwykłe małe gierki jak snake czy memory ale satysfakcję miałem dużą. Tylko że nie miałem żadnego stresu i obowiązków jak terminy itp. Dlatego zaczynam się zastanawiać jak to będzie :D

@DoubleWu: Pamietaj, ze jezeli pojdziesz do GameDevu jako do pierwszej pracy, a potem stwierdzisz, ze to nie
  • Odpowiedz
@c8241070679095affe257f6c6f695c34:
W gamedevie brat pracuje to mam lekki pogląd jak to wygląda. On pracuje już mniej więcej 5-10 lat i chyba mu się podoba gdyż po pracy robi jeszcze własne projekty związane z grami :D Teraz zacząłem studia i tak wyszło że dużo ostatnio programuję. W liceum bawiłem się w c++ a teraz przerzuciłem się na c# ze względu na gamedev. Tak jak wspominałem pisze już jakieś proste gry. Chciałbym
  • Odpowiedz