Czołem Mirki i Mirabelki z #programowanie szybkie pytanie:) Obiło mi się o uszy, że w programowaniu matematyka jest ważna...wykorzystaliście kiedykolwiek wzór skróconego mnożenia?
@DonBores: to jest mit ogólnie. Z matematyki trochę matematyki dyskretnej, grafy itp. czasami się przydaje, ale też jeśli jesteś zwykłym klepaczem kodu a nie wymyslasz nowych algorytmów to tego nie użyjesz. W grach też tego jest trochę więcej, bo są kolizje, wyznaczanie ścieżek itp.
@DonBores: Ja dzisiaj - sprawdzając monotoniczność ciągu arytmetycznego :D Tak normalnie w programowaniu to już zależy bardziej od tego, co programujesz.
@DonBores: zależy co programujesz, no ale IMO jakieś podstawy matmy dyskretnej są potrzebne do algorytmiki oraz przydaje się żeby znać struktury danych.
@DonBores: potrzebna, ale nie taka, jak ci się wydaje. Na co dzień wypada wiedzieć np. ile jest możliwych kombinacji - np. jak piszesz unit test dla funkcji, która przyjmuje jako parametry 3 boole, to dobrze, żebyś rozumiał, że potrzebujesz 8 unit testów, żeby pokryć wszystkie kombinacje.
Warto rozumieć, co to jest notacja wielkiego O, ale znów nie trzeba znać wzorów (które, jak się to zrozumie, są dość proste i oczywiste, ale na pierwszy rzut oka nie wyglądają zachęcająco), wystarczy, żebyś rozumiał, co to znaczy, że jedne funkcje rosną szybciej, a inne wolniej.
Gdy wykonujesz testy performance'u, albo np. sprawdzasz poprawność kodu, który robi dużo czasochłonnych wyliczeń, a ty chcesz test działający max kilka sekund, to przyda ci się podstawowy rachunek prawdopodobieństwa oraz oczywiście
#powodz twarze nieskalane myśleniem XD I niech nikt nie pisze że obawiali się niskich odszkodowań. Hasła są jasne, żadnych zbiorników nigdzie w Kotlinie Kłodzkiej! Nie ma nigdzie haseł "chcemy godnych odszkodowań lub nowych domów"
Komentarz usunięty przez autora
Tak normalnie w programowaniu to już zależy bardziej od tego, co programujesz.
@haxx
@SuppressWarnings
@tradycyjnyliberal
@Przegrywek123
Dzieki Panowie za odp:) ciekawilo mnie po prostu, czy ktos poza samymi matematykami z tego korzysta+)
Warto rozumieć, co to jest notacja wielkiego O, ale znów nie trzeba znać wzorów (które, jak się to zrozumie, są dość proste i oczywiste, ale na pierwszy rzut oka nie wyglądają zachęcająco), wystarczy, żebyś rozumiał, co to znaczy, że jedne funkcje rosną szybciej, a inne wolniej.
Gdy wykonujesz testy performance'u, albo np. sprawdzasz poprawność kodu, który robi dużo czasochłonnych wyliczeń, a ty chcesz test działający max kilka sekund, to przyda ci się podstawowy rachunek prawdopodobieństwa oraz oczywiście