Powoli gdzieś tam mija właśnie półmetek #ciaza. Dlatego zaczynam rozglądać się za najważniejszą rzeczą czyli fotelikiem samochodowym, ale kurczę czytam te wszystkie poradniki i nie widzę niczego mądrego. Może ktoś z własnego doświadczenia coś poleci? Najlepiej z isofixami.
#tatacontent #dzieci #motoryzacja ? sorry za tag ale może coś kojarzycie i jest to coś dotyczącego tej dziedziny. ;)
@adgebworthy: w samochodzie spędzamy dobre 3 dni w tygodniu ;) I raczej się to nie zmieni ;P A całą resztę łatwo znaleźć na tych wszystkich portalach mamusiowych. A o fotelikach i bezpieczeństwie to różnie...
Ja mialem cybexa platinium i byl ok. Najlepiej to sobie przYmierz fotelik w dobrym sklepie bo w roznych wozach bywa roznie z katem pod jakim siedzi dziecko i czy mu glowka opada. Co do isofixow to 1 jak jezdzisz z baza a bez dziecka to halasuja co mnie osobiscie wq 2 wcale nie sa bezpieczniejsze ani wygodniejsze od mocowania bazy za pomoca pasa
Kup taki z bazą i adapterami do wózka który posiadasz
@klark: @MrMate: to się przydaje, ale trzeba pamietac , że w foteliku dziecko powinno spedzac jak najmniej czasu (podobnie jak w bujaczkach itd), bo pozycja przez nie wymuszana uposledza rozwój dziecka, które jest skulone, zwiniete i nie ma możliwości pracowac miesniami. Gdzieś mi się kojarzy,ze max.1.5-2h dziennie?
Niby wszystkim się to wydaje oczywiste,ale znam takich,co używają fotelika zamiast wózka,a potem
@MrMate z mężem kupiliśmy cybex aton m + baza, ponoć bardzo dobrze wypada przy testach, wygląda też solidnie. Co do użytkowania to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć, bo fotelik czeka na pierwszego podróżnika (ʘ‿ʘ)
1 jak jezdzisz z baza a bez dziecka to halasuja co mnie osobiscie wq
Ja mam Maxi Cosi Pebble z bazą. Nic nie hałasuje.
i ( z) adapterami do wózka który posiadasz
#!$%@? adaptery do wózka :P Dziecko nie powinno w takiej pozycji leżeć dłużej niż to konieczne. Jak Ci się nie mieści wózek z gondolą to kup w końcu te kombi ( ͡°͜ʖ͡°)
@MrMate: my przymierzaliśmy w sklepie 8 gwiazdek foteliki pod nasze auto. Polecam jeśli masz możliwość. Raczej zdecydujemy się na maxi cosi pebble z tą bazą w której można zmieniać kąt nachylenia.
@MrMate: jak duzo spędzasz w samochodzie to warto kupić kiddy evoluna. Jako jedyny fotelik posiada atest so przewożenia dziecka na leżąco (fotelik sie łamie podczas wypadku i dziecko 'siada') 5 gwiazdek w ncap w obu połozeniach. Sam mam i bardzo polecam, fotelik jest olbrzymi takze wczesniej przypasuj w samochodzie i usiadz na przednim fotelu :)
@MrMate: i tak musisz dopasować fotelik do auta. U nas się okazało, że nie każda baza isofix pasowała. Ostatecznie kupiliśmy maxi cosi ROCK, ze względu na dobre dopasowanie do auta oraz świetną wkładkę noworodkową. Nasza młoda miała tylko 3kg po urodzeniu i w większości fotelików nie siedziała zbyt stabilnie, dopiero w rocku się udało ją ładnie "przymocować". Za całość zapłaciliśmy 1400 zł. Zrobione mamy już 4 trasy po 600 km (z
@agaja Taaak, chociaz czasami ciezko zabrac sie tez z gondola. Wozenie dzieciaka w foteliku jest po prostu wygodniejsze gdy jedziesz np na zakupy samochodem do miasta.
@MrMate Ja raczej skupilam sie na tym, by mi pasowal do wozka. W kazdym foteliku dziecko ma wymuszona pozycje. Najistotniejsze wg mnie jest to, by mial odpowiednie atesty i that s it.
@lady_zwierzakowa: dlatego pisalam, że trzeba pamietac, że to na krótko. Raz na jakiś czas ok, ale nie zamiast gondoli - a sa ludzie, którzy naprawdę tak robią, sama znam taka laske. Dziecko bardzo późno zaczęło trzymać główkę, raczkowac nie chciało - ale ciężko się dziwić, skoro nieustannie matka wozila je w tym czymś... Potem zaczęli ja prowadzić, żeby chodzila szybciej. Ogólnie dość sporo rzeczy, za które fizjoterapeuta krzyczalby dość głośno.
#tatacontent #dzieci #motoryzacja ? sorry za tag ale może coś kojarzycie i jest to coś dotyczącego tej dziedziny. ;)
@MrMate: wut
@adgebworthy to jest bardzo dobre podejście.
Co do isofixow to
1 jak jezdzisz z baza a bez dziecka to halasuja co mnie osobiscie wq
2 wcale nie sa bezpieczniejsze ani wygodniejsze od mocowania bazy za pomoca pasa
@KkaskaderMike: którego cybexa?
@klark: @MrMate: to się przydaje, ale trzeba pamietac , że w foteliku dziecko powinno spedzac jak najmniej czasu (podobnie jak w bujaczkach itd), bo pozycja przez nie wymuszana uposledza rozwój dziecka, które jest skulone, zwiniete i nie ma możliwości pracowac miesniami. Gdzieś mi się kojarzy,ze max.1.5-2h dziennie?
Niby wszystkim się to wydaje oczywiste,ale znam takich,co używają fotelika zamiast wózka,a potem
to co pisze @klark: o adapterach jest wazne. I to opadanie glowki jesli duzo jezdzisz. A to zalezy od kata tylniej kanapy.
Ja mam Maxi Cosi Pebble z bazą. Nic nie hałasuje.
#!$%@? adaptery do wózka :P Dziecko nie powinno w takiej pozycji leżeć dłużej niż to konieczne. Jak Ci się nie mieści wózek z gondolą to kup w końcu te kombi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na ten
Zrobione mamy już 4 trasy po 600 km (z
Raz na jakiś czas ok, ale nie zamiast gondoli - a sa ludzie, którzy naprawdę tak robią, sama znam taka laske. Dziecko bardzo późno zaczęło trzymać główkę, raczkowac nie chciało - ale ciężko się dziwić, skoro nieustannie matka wozila je w tym czymś...
Potem zaczęli ja prowadzić, żeby chodzila szybciej. Ogólnie dość sporo rzeczy, za które fizjoterapeuta krzyczalby dość głośno.
Zresztą
Jesli chodzi o wozenie w foteliku-bez koniecznosci tez nie zrozumiem. Nie wiem-moze fajnie wyglada, czy jak? :-P
A co do fotelika - wygoda. Jak sama pisalas.. nie trzeba dużej gondoli, nie trzeba dziecka przekladac. Wsadzasz raz, pyk-pyk i gotowe.