#anonimowemirkowyznania Jak żyć? Tak, po prostu, mam pytanie jak #!$%@? żyć w tym kraju? Piszę nieco #!$%@?, bo zapożyczyłem się u rodziców na kupno gruza do dojazdów do pracy. Teraz ten gruz stoi u mechanika z zesranym na amen silnikiem i muszę wyłożyć 2,5 tysiąca na naprawę (swap silnika w gruzie za 6 tysięcy). Jeżdżę MPK, bo nie mam kasy na naprawę, wydajemy z różową 1400 zł na wynajem obskurnej kawalerki, nie mamy mieszkań po rodziców, aut, gotówki w prezencie też na osiemnastkę żadne z nas nie dostało. Co prawda dopiero wchodzimy w rynek pracy, a różowa jeszcze jest na stażu, ale nie wyobrażam sobie tego. Czego sobie nie wyobrażam? Kupna mieszkania, auta droższego niż takie za 10k, jedzenia dobrych rzeczy, a i moje marzenia o ślicznym zegarku poszły w #!$%@?, bo nas nie stać. Jak #!$%@? to wszystko ugryźć? Nie jestem półgłówkiem, ale wszystko mnie dołuje, bo znajomi dookoła śluby biorą, mieszkania kupują, a my od trzech miesięcy odłożyliśmy 600 zł.
@AnonimoweMirkoWyznania: Kumpel będący w podobnej sytuacji odstawił swoją różową do rodziców i wyjechał w sobotę o 6:00 do Holandii. Tym sposobem wszyscy z moich znajomych pracują już na zachodzie. Nie słuchaj tych wielkomiejskich korposzczurów i megalomańskich programistów za dychę, bo kompletnie nie ogarniają gigantycznej polaryzacji na polskim rynku pracy. Są takie miejsca w Polsce że możesz narobić dwieście kursów a i tak gówno z tego będziesz miał. Tu ludzie są skazani
@AnonimoweMirkoWyznania słodziaku, jeśli masz poniżej 30, a jesteś po 24 r.ż. to masz czas na zabawę, proponuję pierwszy krok do zabawy: wyznacz sobie priorytety i ZAPIERD... Pochodzę z małego miasta na Podkarpaciu, do dużego miasta w Polsce przyjechałem na studia z garnkami od rodziców, plecakiem ciuchów i kasą na mieszkanie (i tak lepiej niż niektóre osoby). Rzuciłem studia po 2 roku i zacząłem pracować. Pierwsze auto kupiłem po 5 latach pracy, pierwszy
@487328385: Zajmowalem sie Search Engine Marketingiem. Na poczatku hobbystycznie, a nastepnie zawodowo. Przed zalozeniem firmy pracowalem w szpitalu. Postanowilem zrezygnowac z pracy na pol-etacie. Nie wiedzialem ze tak dobrze mi sie powiedzie. Produkowalismy strony pod Google AdSense, masowo, szlo w setki. Mielismy swoj wlasny program do pozycjonowania/spamowania. Wtedy to bardzo dobrze dzialalo. Biznes byl tani bo kosztem byly tylko servery w OVH. Pod koniec 2012 roku przyszly dwa wielkie updaty algorytmu
@AnonimoweMirkoWyznania: masz odpowiedź. Kilka lat solidnej pracy i wpadnie godna pensja. W tej chwili oszczędzanie nie ma zbytnio sensu, więc też się tym nie przejmuj. Wiesz, odłóż te 1000 zł na czarną godzinę, ale emerytury z tego nie będzie. Będziesz odkładać, jak będzie Cię stać.
Więc skończ się żalić i do roboty. W DE albo UK byłoby równie #!$%@?. Ważne są możliwości rozwoju, a
@wqdqweff: Jeśli on jest półgłówkiem, to tobie wiele brakuje do tego zaszczytnego miana. Bo jak określić kogoś, do kogo nie dotarło, że drogę dopiero zaczyna (w tym staże), a rodzice się nie dołożyli? To mi wygląda na "mądrość" szesnanstolatka bo obejrzeniu wieców z udziałem krula xdd
@AnonimoweMirkoWyznania Nie łam się . Też tak miałem jak wchodziłem na rynek pracy. Zaraz po studiach zarabiałem 1,6 k, a różowa na stażu około 800, ciężko było. Teraz wszystko się układa zarabiam o wiele więcej tak jak i różowa. Do góry łeb i dasz sobie radę. A i nie sluchaj tych Bogów życia ,, programistow15k" którzy jak widzą # rozdają to plusuja jak po**bani ... Albo gdy jest KSW to proszą o
@miczal: tak, rodzina mi oczywiscie pomogla, choc najpierw nalezalo doprowadzic budzet do stanu pozwalajacego na splate kredytu
Skoro op teraz placi 1400, to gdy rozowy dolozy normalna pensje, powinno sie udac cokolwiek
Moje mieszkanie kosxtowalo 1300/m2 i zapewniam, ze przed remontem wcale nie bylo slumsem. Metrow mam za to sporo ponad stowe. Miasto niewielkie ale nawet jak op teraz mieszka w metropolii to nie znaczy ze nie moze sie wyniesc obok
@AnonimoweMirkoWyznania zrób kurs linowy OTDL (trwa tydzień) w Polsce wyciagniesz 300-400 zł dniowki pracując na linach. Nie wiem skąd jesteś ani jakie masz wykształcenie ale np w pomorskim te kursy są dofinansowane przez państwo i płacisz tylko 400 zł (jeśli nie posiadasz wykształcenia wyższego). To rozwiąże twoje problemy
@AnonimoweMirkoWyznania: w lidlu na start dostaniesz 3,5k brutto. Za układanie płytek w łazienkach zarobisz luzem 5k na rękę. Tylko ze zawsze wyjdzie tobie więcej jak 8h pracy dziennie. Na pierwsze auto bierzesz niewielka benzynę z długim OC poprzedniego właściciela. A nie tak jak doradzają tobie janusze z poprzedniego systemu czyli DIESEL w jakimś dużym 15 letnim aucie.
@Toszeron: Od razu mówię, że nie chcę, żeby ta wypowiedź zabrzmiała negatywnie, ale niestety dopytując się o szczegóły mogę wyjść trochę agresywnie. Wydaje mi się, że zawsze było ci w życiu bardzo łatwo, a jeżeli nie, to straciłeś perspektywę życia pod kreską. Nie jest to nic złego - naturalna kolej rzeczy. Ja sam nie potrafię sobie wyobrazić jak kiedyś wydawałem 100 złotych na tydzień, a dzisiaj wydałem dużo więcej na jedzenie.
Na Ukraińskim TikToku jest trend żeby dziewczyny opłakiwały swoich chłopów którzy umarli na wojnie – bardzo smutny widok, aż nachodzą refleksje po co Zełenski przeciąga tą wojne, a Europa jeszcze dozbraja Ukraińców aż wszyscy zginą... (╥﹏╥)
Jak żyć? Tak, po prostu, mam pytanie jak #!$%@? żyć w tym kraju?
Piszę nieco #!$%@?, bo zapożyczyłem się u rodziców na kupno gruza do dojazdów do pracy. Teraz ten gruz stoi u mechanika z zesranym na amen silnikiem i muszę wyłożyć 2,5 tysiąca na naprawę (swap silnika w gruzie za 6 tysięcy).
Jeżdżę MPK, bo nie mam kasy na naprawę, wydajemy z różową 1400 zł na wynajem obskurnej kawalerki, nie mamy mieszkań po rodziców, aut, gotówki w prezencie też na osiemnastkę żadne z nas nie dostało.
Co prawda dopiero wchodzimy w rynek pracy, a różowa jeszcze jest na stażu, ale nie wyobrażam sobie tego.
Czego sobie nie wyobrażam?
Kupna mieszkania, auta droższego niż takie za 10k, jedzenia dobrych rzeczy, a i moje marzenia o ślicznym zegarku poszły w #!$%@?, bo nas nie stać.
Jak #!$%@? to wszystko ugryźć? Nie jestem półgłówkiem, ale wszystko mnie dołuje, bo znajomi dookoła śluby biorą, mieszkania kupują, a my od trzech miesięcy odłożyliśmy 600 zł.
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Eugeniusz_Zua
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
@AnonimoweMirkoWyznania: masz odpowiedź. Kilka lat solidnej pracy i wpadnie godna pensja. W tej chwili oszczędzanie nie ma zbytnio sensu, więc też się tym nie przejmuj. Wiesz, odłóż te 1000 zł na czarną godzinę, ale emerytury z tego nie będzie. Będziesz odkładać, jak będzie Cię stać.
Więc skończ się żalić i do roboty.
W DE albo UK byłoby równie #!$%@?. Ważne są możliwości rozwoju, a
To mi wygląda na "mądrość" szesnanstolatka bo obejrzeniu wieców z udziałem krula xdd
A jak chciałeś mnie obrazić, to #!$%@?.
Skoro op teraz placi 1400, to gdy rozowy dolozy normalna pensje, powinno sie udac cokolwiek
Moje mieszkanie kosxtowalo 1300/m2 i zapewniam, ze przed remontem wcale nie bylo slumsem. Metrow mam za to sporo ponad stowe. Miasto niewielkie ale nawet jak op teraz mieszka w metropolii to nie znaczy ze nie moze sie wyniesc obok
#czarnolisto
I zaczynasz żyć normalnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Niestety życie to nie sielanka z instagrama ani programista10k z wykopu
Jak sobie z tego zdamy sprawę, to będzie nam przynajmniej w środku łatwiej :)