Wpis z mikrobloga

Miraski, #pytanie z dzialu #kadry i #place

Skonczylem wspolprace z firmą, zostało mi 16 dni niewykorzystanego urlopu. Umowa mi sie skonczyla w połowie miesiace, po prostu jej nie przedluzalem.

Pensje mialem podzielona na kase zasadnicza i STAŁY ryczałt za nadgodziny. Tzn X + Y, co miesiac, stałe wynagodzenie.

Dostalem kase na konto, oczywiscie bylo za malo w stosunku do moich obliczen. Dostalem kase za przepracowaną polowe miesiąca obliczona w stosunku do pensji X oraz ekwiwalent za niewykorzystany urlop wyliczony na podstawie jedynie X. Upomnialem sie, ze mi nie pasuje - babka odpisala ze racja racja i przeleje mi roznice zaraz. Dostlaem kase, ofc znowu sie nie zgadza. Doslala mi jedynie kase za przepracowana polowe miesiąca z Y - ekwiwalent za niewykorzystany urlop nadal nie był uwzględniony łącznie z Y, jedynie na podstawie samego X. Gdy odbilem i odeslalem do rozporządzenia ministra ona odbila mi cytatem i linkiem do artykułu XD
"Ustalając wysokość wynagrodzenia urlopowego w podstawie jego wymiaru należy uwzględnić ryczałt jako element zmienny, jeśli jest on pomniejszany za czas nieobecności w pracy. Jeżeli natomiast ryczał za nadgodziny byłby wypłacany co miesiąc w tej samej wysokości, bez względu na obecność pracownika, wówczas nie ma podstaw do uwzględniania go w podstawie wymiaru wynagrodzenia urlopowego, pracownik otrzymałby bowiem go dwa razy – w pełnej wysokości jako odrębny składnik wynagrodzenia i w wynagrodzeniu urlopowym. Ryczałt za nadgodziny zmniejszany za czas nieobecności w pracy należy wliczać do podstawy urlopowej jak wynagrodzenie i dodatek za godziny nadliczbowe."

Wg paragrafow 14 w góre w rozporzadzeniu, nadal ten ryczałt sie wlicza.
#!$%@? cos czy jest ok?

Wspomne tylko, ze na moje 2 kontakty z tym dzialem hr juz 2x sie jebly na moja niekorzysc (ten bylby 3)...
#pytanie #pracbaza #kiciochopyta
  • 6
Jeżeli natomiast ryczał za nadgodziny byłby wypłacany co miesiąc w tej samej wysokości, bez względu na obecność pracownika, wówczas nie ma podstaw do uwzględniania go w podstawie wymiaru wynagrodzenia urlopowego

@wincm: Nie wiem co tu jest niezrozumiałe
@Vetinari to, że to jest jakiś artykuł w którym dwie strony później jest informacja o tym że ja mam rację :D Trochę beka, że babka z kadr odwołuje się do wygooglowanej informacji gdzie ja jej podrzucam paragrafy z rozporządzenia... :D
@wincm: No ale z tego cytatu wynika, że jeżeli miałeś ryczałt taki sam (a miałeś) to nie uwzględnia się go w podstawie wymiaru wynagrodzenia urlopowego (czyli poprawnie go nie wliczają).