Wpis z mikrobloga

#jemprzeciez <- mój tag o pysznym jedzeniu

Proste, ale pyszne, czyli turecka pide. Nie wiem czy to się tłumaczy jako pita, ale pita to dla mnie bardziej chleb, a nie takie danie.
Niemniej to był bardzo dobry obiad. Do tego ta grillowana papryka i ajran, którego wypiłem chyba z 5 szklanek. Jakby ktoś nie wiedział ajran to lekko słony rozwodniony jogurt.

#jedzzwykopem #podrozujzwykopem
źródło: comment_3rIYHuygHAaIePFlVJjpr3Oftbx34FhQ.jpg
  • 5
@masiakla no właśnie tak myślałem, chociaż na jakiejś stronie w necie ktoś to przetłumaczył jako pita. Lachmacun jadłem 2 dni temu i zupełnie inaczej wyglądał - inne ciasto zupełnie. Więc sam już nie wiem
@kotbehemoth: lahmacun jest cieńszy i jest zawsze podany z mielonym mięsem, a tak wygląda mi to na zdjęciu. pide jest geenralnie na grubszym cieście i może być podana z czymkolwiek innym i bez mięsa mielonego. pita to samo upieczone ciasto, chlebek, ewentualnie z jakimiś dodatkami, ale w znikomej ilości
@kotbehemoth: @masiakla: Pide w Turcji może znaczyć to co na zdjęciu lub taki płaski chlebek bez dodatków ewentualnie posypany serem (popularne to zupy). Najbardziej podobne do "naszej" pity to jest chlebek Tombik - najbardziej tradycyjna forma podawania Donera