Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj na Mszy w niedzielę i sobie myślałem ciekawe czy ksiądz coś powie o filmie #kler skoro na wykopie piszą że księża grzmią z ambony żeby nie oglądać. A on jedyne co powiedział w trakcie kazania (może ja się doszukuję związków), to żeby rozglądnąć się w około i że Kościół to właśnie my wszyscy, którzy go tworzy, nie sami księża ; i że jakby on robił coś niewłaściwego to naszym zadaniem jest go prostować, bo chce być świętym księdzem - i że również on nas będzie napominał, jak będzie widać, że dzieje się coś złego.

#katolicyzm wołam też #bekazkatoli
  • 6
Kościół to właśnie my wszyscy, którzy go tworzy, nie sami księża ; i że jakby on robił coś niewłaściwego to naszym zadaniem jest go prostować, bo chce być świętym księdzem - i że również on nas będzie napominał, jak będzie widać, że dzieje się coś złego.

@djdsijspo: Rozmydlanie odpowiedzialności. Jakoś nie widzę, żeby taksówkarze, murarze, nauczycielki czy prawnicy forsowali siebie jako kompas moralności i wzór do naśladowania dla wszystkich. Nie zauważyłem
@Prezes_roku: też nie widziałem, żeby księża forsowali siebie jako wzór moralności. Wartości chrześcijańskie, Jezusa owszem, ale żaden nie mówi, że to on we własnej osobie jest wzorem. Kościół to wspólnota wszystkich ludzi. Jest coś takiego jak kapłaństwo powszechne. Zwłaszcza ostatni sobór bardzo to podkreślał