Wpis z mikrobloga

tak o nim piszą specjalnie ale niby przypadkiem przekręcając jego nazwisko żeby mu tak dopiec xDD

@Piottix: XD widzę, że ciężkie działa i mocne argumenty w dyskusji wyciągają XD
  • Odpowiedz
@PtasiBrzuch: za wikipedią.

20 najmniej religijnych krajów: Szwecja, Dania, Estonia, Norwegia, Czechy, Japonia, Hong Kong, UK, Finlandia, Wietnam, Francja, Australia, Holandia, Nowa Zelandia, Rosja, Kuba, Bułgaria, Luksemburg, Niemcy, Urugwaj. 17 krajów wysoce rozwiniętych (światowa lub co najmniej regionalna topka), trzy postkomunistyczne.

20 najbardziej religijnych krajów: Sri Lanka, Malawi, Indonezja, Jemen, Niger, Etiopia, Bangladesz, Burudni, Dżibuti, Mauretania, Somalia, Mjanma (Birma), Afganistan, Laos, Gwinea, Maroko, Egipt, Komory, Tajlandia, Filipiny. Same zadupia
  • Odpowiedz
@PtasiBrzuch: co by taka lista miała pokazać? Tezą OPa brzmi "to nieprawda, że religia nienawidzi pustki", a nie że "istnieją państwa, w których nikt nigdy nie wierzył".

Jak widać społeczeństwa doskonale sobie radzą bez religii, ba! im społeczeństwo lepiej rozwinięte i wyedukowane tym mniejszy ma pociąg do szukania pociechy w urojeniach.
  • Odpowiedz
@PtasiBrzuch: to dowodzi tylko tego, że w przeszłości religia była ludziom potrzebna. Tego, że dzisiaj już nie jest dowodzi fakt, iż istnieją społeczeństwa świetnie sobie radzące bez religii. Ludzie odchodzą od generalnej koncepcji religii i nie odczuwają potrzeby zastępowania jej czymkolwiek.
  • Odpowiedz
@qrnx ale gdzie są takie społeczeństwa? Wszystkie wymienione na tej śmieszne liście kraje przeżywają tylko kryzys wiary katolickiej oraz jednocześnie rozwój islamu więc religii tam nie brakuje.
  • Odpowiedz
ale gdzie są takie społeczeństwa?

@PtasiBrzuch: tam, gdzie wymieniłem.

Wszystkie wymienione na tej śmieszne liście kraje przeżywają tylko kryzys wiary katolickiej oraz jednocześnie rozwój islamu więc religii tam nie brakuje.

Bzdury i urojenia. Wszedłeś w ogóle w
  • Odpowiedz
@qrnx i co wyszło ci z tych badań w Japonii 40% to buddysci, Czechy 11% katolicy 3%(a 40% wieży w przepowiednie wróżek) protestanci, Szwecja 65% luteranie czyli tzw. Kościół Szwecji, I kto tu ma urojenia xD Masz jeszcze jedna szansę, wymień jeden naród/ cywilizacje bez żadnej religii ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
i co wyszło ci z tych badań w Japonii 40% to buddysci, Czechy 11% katolicy 3% protestanci, Szwecja 65% luteranie czyli tzw. Kościół Szwecji,

@PtasiBrzuch: skąd te dane i w jaki sposób determinowana jest przynależność do danej religii? Bo wiesz, ja zostałem ochrzczony w obrządku katolickim i dla kościoła katolickiego liczę się jako katolik, mimo że od ćwierć wieku nie mam nic wspólnego z jakąkolwiek religią.

Pytanie "czy religia jest istotna
  • Odpowiedz
@qrnx ja nie twierdzę że islam zastąpi katolicyzm , może powstanie jakąś zupełnie nową religia, co do danych są z wiki, a pytanie z ankiety jest głupie bo większość ludzi nie wie skąd się wzięła moralność cywilizacji zachodniej i sami nie zdają sobie sprawy jak bardzo religia wpływa na ich życie.
  • Odpowiedz
ja nie twierdzę że islam zastąpi katolicyzm , może powstanie jakąś zupełnie nową religia

@PtasiBrzuch: tylko, że nie powstaje i nie ma żadnego powodu żeby powstała: przestałem wierzyć w boga i mam teraz sobie wymyślić jakiegoś innego? Przecież to absurd.

pytanie z ankiety jest głupie bo większość ludzi nie wie skąd się wzięła moralność cywilizacji zachodniej i sami nie zdają sobie sprawy jak bardzo religia wpływa na ich życie.

Pomijając to, że mocno
  • Odpowiedz