Wpis z mikrobloga

Mmm, miód polski, zdrowy, nadzwyczajny, można dawać niemowlakom BO POLSKI, nie to co ten trujący amerykański.
https://www.wykop.pl/link/4552593/#comment-58820855

()
Miód naturalny zawiera podwyższoną ilość przetrwalników bakterii clostridium botulinum która jest bakterią powszechnie występującą na całej ziemi, głównie w glebie (https://pl.wikipedia.org/wiki/Laseczka_jadu_kie%C5%82basianego ). Nie wolno (a przynajmniej nie powinno) podawać miodu osobom o obniżonej odporności, dzieciom i chorym. Pisząc obniżoną odporność mam na myśli braki w florze jelitowej na skutek wieku (niemowlęcia nie posiadają jeszcze dobrze wykształconej flory), choroby (antybiotyki i część innych leków niszczy tą florę) oraz ogólnie obniżenia poziomu flory, czy to na skutek genów, alkoholu, stomii czy cholera wie czego.
A jeśli kogoś ciekawi dlaczego ta flora odgrywa tak kluczową rolę to niech sobie wyobrazi te bakterie jako inżynierów z Afryki, a swoją florę w jelitach jako Kowalskich i Pudzianowskich. Tak to właśnie działa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Serio.

#madki #logikarozowychpaskow
Pobierz
źródło: comment_rEmOZOLLvrTxsiMynHnDbpynC6bGoPJ2.jpg
  • 3