@pizza-eco: to dzieki kapitalizmowi udalo sie uzyskac taki dobrobyt, ze najwiekszymi spolecznymi problemami jest "czy wprowadzic do jezyka zaimki osobowe dla trzeciej i czwartej plci" zamiast "jak zapewnic godny byt materialny dla rodziny"
@werdum18: odpowiedziałem. zależy dla kogo. Heritage Foundation wyszczególnia 5 typów gospodarek, free, mostly free, moderaterly free, mostly unfree i repressed - masz na legendzie.
dla takiego np. anarchokapitalisty kapitalizm to "może" free zaczyna się łapać do kapitalizmu ;) bez dyskusyjnie natomiast mostly unfree i repressed nie są kapitalistyczne
Okularki, ubranka i farbę na pusty łeb, zapewne zawdzięcza gospodarce planowanej centralne... głupota ludzka jest nieskończona :(
@madmat: okulary były w PRL czyli gospodarce planowanej centralnie Ubrania były w PRL czyli gospodarce planowanej centalnie Farby do włosów były w PRL czyli gospodarce planowanej centralnie
@pafcyk: jak to szło? trudne czasy tworzą silnych mężczyzn , silni mężczyźni budują lepsze czasy, lepsze czasy tworzą słabych mężczyzn - i tak w koło macieju. Oczywiście słowo mężczyźni można zastąpić słowem ludzie.
@lewackie_japko: Kuba przed rewolucją komunistyczną była bogatsza od niektórych stanów USA, miała dwa razy większe PKB per capita od Hiszpanii czy Włoch. A teraz, aby udowodnić sukces rewolucji, porównujesz ją z Haiti XD
free, mostly free, moderaterly free, mostly unfree i repressed - masz na legendzie
@guest: sprawdziłem metodologię, ranking nie uwzględnia korupcji więc Gruzja i Łotwa są bardziej kapitalistyczne niż Francja i Belgia. To ja może podziękuję
@pizza-eco: A spoko. Skoro w sklepach półki uginanają się od jedzenia to nie ma żadnego szkolnictwa, szpitali i emerytur. Są tylko halucynacje z przejedzenia xD
obejrzyj sobie kronikę PRL o robieniu zakupów a potem idź do pierwszej lepszej biedronki. Widzisz różnicę?
@pizza-eco: byliśmy po dwóch wyniszczających nas wojnach światowych, pod sowiecką okupacją, cieżką, tytaniczną pracą wielu pokoleń i w PRL i teraz udało się dojść do jakiegoś poziomu. Ale jakiś dzban z wykopu i tak ci powie że wtedy była bieda bo socjalizm a teraz bogactwo bo kapitalizm. No k---a mać
Mój 9 letni syn tworzy muzyke w fl studio to jego pasja Ma 0 wyświetleń na youtube czy jest na sali choć 1 n----------y Mirek co da mu like lub komentarz https://www.youtube.com/watch?v=QlYt2ij85rg
#bekazlewactwa #xd #neuropa #4konserwy
zamiast
"jak zapewnic godny byt materialny dla rodziny"
@pafcyk: tylko w bogatych, wysoko rozwiniętych krajach. Jest jeszcze wiele miejsc na świecie gdzie bieda aż piszczy a kapitalizm istnieje
dla takiego np. anarchokapitalisty kapitalizm to "może" free zaczyna się łapać do kapitalizmu ;)
bez dyskusyjnie natomiast mostly unfree i repressed nie są kapitalistyczne
@madmat: okulary były w PRL czyli gospodarce planowanej centralnie
Ubrania były w PRL czyli gospodarce planowanej centalnie
Farby do włosów były w PRL czyli gospodarce planowanej centralnie
Twój argument jest inwalidą
@pizza-eco: no siema
@pizza-eco: i nacjonalizmu.
@guest: sprawdziłem metodologię, ranking nie uwzględnia korupcji więc Gruzja i Łotwa są bardziej kapitalistyczne niż Francja i Belgia. To ja może podziękuję
@pizza-eco: byliśmy po dwóch wyniszczających nas wojnach światowych, pod sowiecką okupacją, cieżką, tytaniczną pracą wielu pokoleń i w PRL i teraz udało się dojść do jakiegoś poziomu. Ale jakiś dzban z wykopu i tak ci powie że wtedy była bieda bo socjalizm a teraz bogactwo bo kapitalizm. No k---a mać