@TheKa: np. tu masz naukowy bełkot ( ͡°͜ʖ͡°) http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,22734377,kodeina-lek-na-cale-zlo.html Na mnie małe dawki fajnie działały bo nie czujesz żadnego bólu i uspokajasz się. Z minusów to senny się mocno robiłem i trochę zmulony no i ciężko się wysrać po tym. Po większych są jeszcze dreszcze ale takie przyjemne dość i czasem rzuca człowiekiem jak po alko no i chwilowe zaniki świadomości. Najgorzej jest jak
@TheKa: Od Paracetamolu wątroba pewnie r-------a bardziej niż po 30 latach chlania wódy( ͡°ʖ̯͡°). Smutne jak ktoś bliski sam sobie szkodzi i nie jest tego nawet świadomy. Próbuj go jakoś przekonać do rzucenia. Są "psychotropy" na bóle i pozostałe objawy po odstawieniu które pomogą wyjść z tego bagna
@TheKa: Kodeina (łac. codeinum), metylomorfina – organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów fenantrenowych, wchodzący w skład opium (0,7–2,5%).( ͡°͜ʖ͡°) Zwykłe uzależnienie od opiatów i tyle.
@Kutazzz: Na pewno. Jeszcze piszą, że niewskazane jest branie kodeiny równocześnie z lekami na nadciśnienie. Spróbuję porozmawiać, ale czy to coś da. To dorosły człowiek i bardzo uparty na dodatek. Papierosów też spala ok. 3 paczek dziennie, więc chyba sobie zdaje sprawę jak to wszystko wpływa na jego zdrowie.
@TheKa: Kodeina sama w sobie nie jest toksyczna - w przeciwieństwie do paracetamolu, który brany w tak dużych dawkach jest bardzo niebezpieczny dla wątroby. Spróbuj go przekonać do rzucenia tego gówna a jeśli się nie uda to poleć mu thiocodin -1 tabletka zawiera 15mg kodeiny i 300 sulfogwajakolu (który może podrażniać żołądek no ale lepsze to niż rozjebywanie sobie wątroby). Potraktuj sprawę poważnie, bo branie jakiegokolwiek opioidu przez wiele lat
@Winkey: Dlatego ja myślę, że on nie bierze tego świadomie, w sensie tej kodeiny. Jemu chyba chodzi o to, że te połączenie paracetamol+kodeina działa na te jego bóle głowy w bardzo szybkim czasie. Wiadomo, że to rozpuszczalne tabletki, więc ten czas pewnie też dlatego szybszy.
@TheKa: Jaka jest przyczyna jego bólów głowy? Jeśli to prawda, że głowa go boli od 8 lat to wypadałoby pójść do lekarza ustalić przyczynę a nie truć się paragównem. Na ból głowy kup mu coś z ibuprofenem (np Ibumax - kosztuje 3-4zł a ma 30 tabletek po 200mg) albo aspirynę.
Edit: no i polecam zrobić badania wątroby, bo może się okazać, że po tylu latach nie ma czego ratować (
@TheKa: Tam to w większości suplementy. Mam w domu dwie szafki całe pełne leków, jedną w kuchni i jedną w moim pokoju plus szuflada suplementów i pudełko ze środkami do odkażania. Jednak choroby i studia farmaceutyczne robią swoje ( ͡°͜ʖ͡°)
#leki #farmacja
@Kutazzz: Antidol też brał, ale na ból zęba ;) Nie, on nic nie ćpał nigdy. Jak ta kodeina działa?
Na mnie małe dawki fajnie działały bo nie czujesz żadnego bólu i uspokajasz się. Z minusów to senny się mocno robiłem i trochę zmulony no i ciężko się wysrać po tym. Po większych są jeszcze dreszcze ale takie przyjemne dość i czasem rzuca człowiekiem jak po alko no i chwilowe zaniki świadomości. Najgorzej jest jak
Spróbuję porozmawiać, ale czy to coś da. To dorosły człowiek i bardzo uparty na dodatek. Papierosów też spala ok. 3 paczek dziennie, więc chyba sobie zdaje sprawę jak to wszystko wpływa na jego zdrowie.
Potraktuj sprawę poważnie, bo branie jakiegokolwiek opioidu przez wiele lat
Edit: no i polecam zrobić badania wątroby, bo może się okazać, że po tylu latach nie ma czego ratować (