Aktywne Wpisy
Amatorro +272
13000 pensji ministra w kraju z kartonu - tyle co jakiś menadżer niższego szczebla, a masz jedną z najbardziej odpowiedzialnych funkcji w państwie, do tego niewyobrażalny hejt, bo 50% kraju Cię nienawidzi i uważa za zdrajcę.
Czaicie takiego ministra finansów zarządzającego budżetem 850mld zł, który zarabia mniej niż 2 średnie krajowe???? Rozwala mi to mózg. (Ale może to na przykład tłumaczyć jego parcie na program deweloper plus)
Jestem w stanie uwierzyć, że niektórzy są w stanie przyjść do tak obciążającej pracy jako zwieńczenie kariery, bo są już życiowo ustawieni i popracować hobbistycznie (jak np Sikorski), ale na dłuższą metę to jest niestety właśnie jeden z powodów tego złodziejstwa PiSu, korupcji, uwłaszczania się na państwowej kasie, upychania wszędzie swoich ludzi i jarkaczowego sposobu zarządzania. Morawiecki działki, Rau centrum wizowe, SolPol lasy i fundusz sprawiedliwości, matki, babki i kochanki w zarządach spółek energetycznych. Bez zmiany tych mechanizmów, to będzie element każdych rządów w Polsce.
Pewnie
Czaicie takiego ministra finansów zarządzającego budżetem 850mld zł, który zarabia mniej niż 2 średnie krajowe???? Rozwala mi to mózg. (Ale może to na przykład tłumaczyć jego parcie na program deweloper plus)
Jestem w stanie uwierzyć, że niektórzy są w stanie przyjść do tak obciążającej pracy jako zwieńczenie kariery, bo są już życiowo ustawieni i popracować hobbistycznie (jak np Sikorski), ale na dłuższą metę to jest niestety właśnie jeden z powodów tego złodziejstwa PiSu, korupcji, uwłaszczania się na państwowej kasie, upychania wszędzie swoich ludzi i jarkaczowego sposobu zarządzania. Morawiecki działki, Rau centrum wizowe, SolPol lasy i fundusz sprawiedliwości, matki, babki i kochanki w zarządach spółek energetycznych. Bez zmiany tych mechanizmów, to będzie element każdych rządów w Polsce.
Pewnie
PierdekAlonso +241
O ile jeszcze przy poprzednich wyborach parlamentarnych konfa liczyła na to, że będzie w stanie zbudować coś na liberalnym, rozsądnym elektoracie, to teraz widać jak na dłoni zmiane kursu i to, że idą w totalną szurię, tradycjonalizm i zacofanie. Grają pod przejęcie elektoratu PiSu. Mentzen broniący PiSowców i połykający swój własny język - rzygać się chce jak się na to patrzy. Obrzydliwy oportunista, który pogrzebał swoje ideały i wypowiada bzdury, w które
Jest wiele rzeczy które są według mnie gorsze niż w Polsce, niektóre są lepsze, ale generalnie nie mógłbym zostać tu na dłużej.
Jedną z rzeczy która może zaskoczyć, jest brak akceptacji kart VISA w wielu miejscach, w tym najbardziej popularnym sklepie Albert Hejin które znajdziecie co ulicę. Bardzo słabo też wychodzi płatność jakimkolwiek innym sposobem, zapomnijcie o bliku/android psy/NFC - w Polsce mieszkając w jednym z mniejszych miast, miałem możliwość płatności telefonem nawet w Żabce.
Druga rzecz - ubezpieczenie, ogólnie medycyna. Wielu Polaków mysli że Holandia jest krajem gdzie służba zdrowia jest w pełni darmowa, no bo w końcu mają tyle kasy na zasiłki to co kurła.
Jeśli macie ból zęba, i musicie pilnie go wyrwać, musicie zapłacić coś takiego jak "ryzyko własne". Jest to obecnie kwota 385euro. Więc dajmy na to - koszt leczenia zębów wynosi 400 euro, 385 euro płacicie wy - 15 euro płaci ubezpieczyciel.
Oczywiście jeśli chodzi o następne leczenie, jest ono darmowe. Jeśli ktoś przyjechał do pracy na kilka miesięcy, ta kwota jest dosyć wysoka.
Lekarz pierwszego kontaktu jest darmowy, tak samo jak lekarstwa. Jednak co mnie zaskoczyło z autopsji, oraz opinii przyjaciół, lekarze w Holandii będą dążyć raczej do przepisania tobie paracetamolu. Jeśli masz kaszel - poczekaj 2 tygodnie, jeśli nie przejdzie - zgłoś się znowu. Boli cię głowa? Więcej sportu, a poza tym weź paracetamol.
Zapraszam do pytań!
#ama #holandia
@ameline: Podobnie jest w Anglii.
Lepsze to niż masowe przepisywanie antybiotyków
1) eliminuje wszystkie babcie i dziadków, którzy do lekarza idą popitolić. Patrz - jakąkolwiek kolejka do jakiegokolwiek lekarza w PL.
2) nie ma patologii jak w PL z lekami, gdzie praktycznie na wszystko dzisiaj walą antybiotykami.
Według mnie budownictwo w Holandii jest dosyć nudne, nie licząc wieżowców w większych miastach to wszędzie wokoło czerwona cegła pod kolor ścieżki rowerowej, poza tym duże okna bez zasłon/firan i strome schody :) a jakie Ty masz przemyślenia co do tego?
@ameline: no i to jest świetny system. 385 EUR rocznie nikogo do bankructwa nie doprowadzi a bardzo mocno odciąża ubezpieczyciela który może się skupić tylko na poważnych przypadkach. A i ludzie nie będą brali leków jak cukierki 'bo za darmo'
Komentarz usunięty przez autora
Plusy: panuje solidarność społeczna-kumpel się dziś bulwersowal, że chcą znieść bogaczom podatek od dywident.
Minusy; pracodawcy nie dostarcxają kawy w biurach, bo to korzyść podatkowa.
Plusy: nie ma #!$%@? kawy w biurach z kiepskiego, rzadko czyszczonego automatycznego ekspresu-każdy kupuje sobie nespresso-chyba zaimportuję ten pomysł do Polski kiedy wrócę (jeśli wrócę)
Ploteczki robimy przy swojej:p
W Polsce robolom trzeba wody dostarczyć, może tu tez, a ta kawa pewnie niewiele droższa od wody:p
Ale z tego co pamietam jak 10 lat temu robiłem na warehousach w UK to tez kawa była na monety-koło 20p, ale zawsze
@TheresNoGodButMe: w zakładach produkcyjnych czy magazynach kawa zawsze jest prawie dla pracowników za darmo albo prawie za darmo - wszędzie gdzie byłem. Z tego co wiem to z biurami nie jest na ogół inaczej - Holendrzy mają hopla na punkcie kawy i średni piją ponad 5kg kawy rocznie, podczas gdy Polacy ledwo ponad
Poza tym - stek bzdur.
Moze lepiej by bylo jakbys napisal w jakiej pracy pracowales i jak dlugo tu jestes? No i ile masz
Nie ja pisałem o Visa, ale dwa razy mi już nie przyjęli -raz w lokalnym monopolowym , drugi w markecie z kanapkami pod biurowcem. Mówili, że tylko Maestro
@280bhp: sprostuję tylko trochę bo potem kuce powtarzają że hurr durr na Zachodzie medycyna za 400 zł a u nas ZUS zdrowotny 9% zdziera
Z tych 100 eur opłacana jest tylko krótkoterminowa opieka zdrowotna, przysłowiowa wizyta z katarem u lekarza rodzinnego. Długoterminowa opieka zdrowotna (czyli wizyta w szpitalu z rakiem na chemioterapię czy pobyt w ośrodku opieki na stare lata) jest opłacana przez państwo. Te 100 eur (i eigen risico) pokrywa zaledwie 41% wydatków na opiekę