Wpis z mikrobloga

Mam nadzieję, że system bankowy i VISA rozwalą sobie ten głupi ryj kiedyś

przecież to jest chore, żeby za przewalutowanie wzięli mi 4% wartości transakcji. W dodatku robiąc tą transakcję opłata za nią nie jest nigdzie pokazana i musiałbym grzebać gdzieś, żeby znaleźć info. I w dodatku o tym, że opłata za przewalutowanie wyniosła te 4% dowiedziałem się dopiero po kilku dnaich, bo oczywiście bank z opóźnieniem pokazuje transakcje zrobione kartą.
W dodatku jestem pewny, że sklep też jakieś fee brał za to, że płaciłem w innej walucie.

I niech mi ktoś powie, że #kryptowaluty nie mają sensu i że w bankach jest wszystko za friko xD

#banki #bankowosc #visa
  • 14
@trevoz: 4% od wartości transakcji to nic co było w grudniu 2017 r. w sieci bitcoin - jak miałeś dużo IO dla adresu to płaciłeś kilka tysięcy za przelew, a jak małe saldo to w ogóle mogłeś go nie ruszyć w sensowym czasie. Dlatego bitcoin z szybkiego i taniego płacidła stał się mitycznym store of value z dziennym wahaniem na poziomie kilku procent.
@plaisant: nieważne co, ważne że opłata za przewalutowanie wyszła jakieś 4% ;P

@ajron_men: no fakt, z bitcoinem były niezłe jaja w grudniu i styczniu, opłaty po 40-50$. Ale coś tam robią przynajmniej, żeby w przyszłości uniknąć takich problemów (Lightning Network chociażby)
No i bitcoin to nie jest jedyna kryptowaluta ;)
@trevoz: Ze 2 lata temu wypłacałem kartą z Francuskiego banku w Polskim bankomacie, nie pamiętam już jaki bankomat ale jeden z nielicznych który umożliwiał taką wypłatę to ponad 10% mnie skasowali banda złodziei, po tej akcji jeden Mirek z wykopu podesłał linka do https://transferwise.com i jak potrzebuję siana jak jestem w Polsce a nie mam gotówki to max 1 dzień robię taki przelew przez transferwise i mam najtańsze przewalutowanie na świecie
Mam nadzieję, że system bankowy i VISA rozwalą sobie ten głupi ryj kiedyś

przecież to jest chore, żeby za przewalutowanie wzięli mi 4% wartości transakcji.

@trevoz: Z ciekawości policz ile by wyniosło przewalutowanie BTC na ETH biorąc pod uwagę że oba masz na lokalnych portfelach. Niech będzie taka sama kwota, sądzę że mniej ale o ile tego nie wiem
@dla_zabawy: wysłanie BTC na giełdę - $0.8
Kupno ETH - fee 0.1%
Wypłata ETH na portfel - 0.01 ETH ~ $2.2

Zaokrąglając w góre to $4 i jest to stała opłata, niezależnie od ilości BTC/ETH.

Nie mówię, że jest idealnie, ale jest to jednak dużo mniej niż pobrał bank ode mnie.
Swoją drogą gdyby giełda nie kosiła na wypłatach to można by się zmieścić w $1.
@trevoz: No to jest spora różnica, chociaż wracając do bankowości do konkurencja coraz bardziej kosi opłaty z dupy. Banki też się muszą dostosować do młodych którzy chcą mieć wolność płacenie wszędzie i w dowolnej walucie i do tego tanio. W PKO za darmo masz konta walutowe więc przewalutowania nie płacisz mają własny kantor ale np przelew do USA to już koszt 105 PLN więc tanio nie jest.