#excel #microsoft #komputery #office365 #informatyka Mam pewien problem którego nie potrafie rozwiązać Na jednym komputerze z office 365 stworzyłem szablon który działa, następnie ten sam arkusz otwarty na drugim komputerze wyświetla wszedzie "ARG"... Czy jest jakiś sposób w który mogę zabezpieczyć skoroszyt żeby nie wyrzucał takiego błędu? Próbowałem zapisu w trybie zgodnosci do starszych wersji ale nic nie pomaga ( ͡°ʖ̯͡°)
@Ausfahrt: Co dokładnie masz na myśli szablon który działa ? to są makra, czy może zwykłe formuły, może masz linki które odnoszą sie do innych plików i lokalizacje się rozjechały. Wyklaryfikuj sytuacje.
@Ausfahrt mogę się mylić, ale może to coś związanego z ustawieniami 'regionalnymi' (nie pamiętam nazwy) excela, np. separator miejsc dziesiętnych: kropka na jednym, przecinek na drugim kompie - ?
@szulmack: @Uzytkownik_Wykopu: dzięki za pomoc ;) sprawa rozwiązana ;D Skoroszyt działał na windows 10 a nie działał na windows 7 Okazało się że excel w win 10 inaczej formatuje date niz w 7 i w tym był cały problem ;D
@Ausfahrt: ale ja nadal nie rozumiem, jaki wplyw na wynik formul ma format systemowej daty? Wlasciciel komputera powinien wiedzieć jaki ma format ustawiony, a formuly dzialać bez wzgędu na te ustawienia...
@Ausfahrt: czyli to nie jest problem formul, tylko tego, że operator wprowadzal daty niezgodnie ze swoimi ustawieniami systemowymi i byly traktowane jako tekst
@Ausfahrt: zmiana formatu komórki nic nie da - to w jaki sposób należy wpisywać daty zależy tylko i wylącznie od formatu systemowego i nie da się tego praktycznie zmienić (można coś kombinować w VBA). Format komórki ma wplyw tylko na sposób wyświetlania wprowadzonej daty.
Mam pewien problem którego nie potrafie rozwiązać
Na jednym komputerze z office 365 stworzyłem szablon który działa, następnie ten sam arkusz otwarty na drugim komputerze wyświetla wszedzie "ARG"...
Czy jest jakiś sposób w który mogę zabezpieczyć skoroszyt żeby nie wyrzucał takiego błędu? Próbowałem zapisu w trybie zgodnosci do starszych wersji ale nic nie pomaga ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Skoroszyt działał na windows 10 a nie działał na windows 7
Okazało się że excel w win 10 inaczej formatuje date niz w 7 i w tym był cały problem ;D
Komentarz usunięty przez autora
@Ausfahrt: czyli można zabezpieczyć - skonstruować tak, by formuly dzialaly bez względu na systemowy format daty.
na win 7 nie działał dzien.miesiac.rok
nie mam pojęcia czemu wywalało "ARG"