mirki mam pytanie, poznalem dzisiaj w php operator warunkowy na takim przykladzie:
$x = 10; $y = 5;
$min = ($x < $y) ? $x : $y;
echo $min . " jest mniejszą wartością";
Czy mozna w tym przypadku w echo wyswietlic jakos ta wiekszą wartosc? Wiem ze moge w tym przypadku dopisac echo $min . " jest mniejszą wartością od " . $x; Ale jak zmienie recznie x=5 i y=10 to juz bedzie blad w wyswietleniu.
Wczesniej nauczylem sie juz if, else i wiem ze mozna to tak zrobic:
$x = 10; $y = 11;
echo "Czy " . $x . " jest mniejszy od " . $y . "? ";
if ($x < $y) {
echo $x . " jest mniejsza wartością od " . $y; }
else { echo $y . " jest mniejsza wartością od " . $x; }
bardziej odpowiada mi odpowiedz @zakopiak ale dobrze wiedziec @mariecziek ze w echo mozna odrazu wykorzystac operator warunkowy, do tej pory wpisywalem tam tekst lub zmienne a co do list(), tego jeszcze nie mialem ale patrzac dluzej mam wrazenie ze rozumiem ale jednak nie do konca...moze niedlugo dojde do tego w lekcjach, dzieki jeszcze raz
@OznaczoneGwiazdka: No chciałeś tylko wyświetlić wynik, to bez sensu było tworzyć zmienne do tego :) Aha, nie musisz łączyć stringów poprzez kropki. Możesz to robić w taki sposób:
$a = 'foo'; $b = 'bar';
echo "$a -> $b"; // wynik to 'foo -> bar' echo '$a -> $b'; // wynik to '$a -> $b' Zawsze to bardziej czytelny kod :)
do tej pory wpisywalem tam tekst lub zmienne a co do list(), tego jeszcze nie mialem ale patrzac dluzej mam wrazenie ze rozumiem ale jednak nie do konca...
@OznaczoneGwiazdka: list() jest trochę nieintuicyjne, bo wygląda jak funkcja, ale tak na prawdę to jest element składni języka.
Od PHP 7.1 Możliwy jest zapis bardziej intuicyjny:
Fajnie w końcu posłuchać posła przy władzy który nie jest pisowskim npc i nie serwuje nijakich pierdów byle nie wyjść poza oficjalny komunikatt partii. Cieszy równie ledwo skrywany ból dupy Mazurka ( ͡º͜ʖ͡º)
#wybory #zakaz handlu naprawde ludzie mieszkający w wielkich osrodkach miejskich spędzają czas w niedzielę w markecie? Serio, tak juz wszystko poszlo do przodu. Ja zawsze cenie sobie spacer, wypoczynek, spotkanie z kims. Widac mam wiejskue korzenie.
$x = 10;
$y = 5;
$min = ($x < $y) ? $x : $y;
echo $min . " jest mniejszą wartością";
Czy mozna w tym przypadku w echo wyswietlic jakos ta wiekszą wartosc? Wiem ze moge w tym przypadku dopisac echo $min . " jest mniejszą wartością od " . $x; Ale jak zmienie recznie x=5 i y=10 to juz bedzie blad w wyswietleniu.
Wczesniej nauczylem sie juz if, else i wiem ze mozna to tak zrobic:
$x = 10;
$y = 11;
echo "Czy " . $x . " jest mniejszy od " . $y . "?
";
if ($x < $y) {
echo $x . " jest mniejsza wartością od " . $y;
}
else {
echo $y . " jest mniejsza wartością od " . $x;
}
#php #naukaprogramowania
echo ($x < $y) ? "$x jest mniejsza wartością od $y" : "$y jest mniejsza wartością od $x";Jeśli chcesz użyć tego operatora, to analogicznie, jak
$min, musisz określić$maxhttps://3v4l.org/OmuMP
Da się to też zrobić jednym użyciem operatora w połączeniu z konstrukcją
list()https://3v4l.org/0MHoT
Komentarz usunięty przez autora
@mariecziek ze w echo mozna odrazu wykorzystac operator warunkowy, do tej pory wpisywalem tam tekst lub zmienne a co do list(), tego jeszcze nie mialem ale patrzac dluzej mam wrazenie ze rozumiem ale jednak nie do konca...moze niedlugo dojde do tego w lekcjach, dzieki jeszcze raz
$a = 'foo';
$b = 'bar';
echo "$a -> $b"; // wynik to 'foo -> bar'
echo '$a -> $b'; // wynik to '$a -> $b'
Zawsze to bardziej czytelny kod :)
@OznaczoneGwiazdka:
list()jest trochę nieintuicyjne, bo wygląda jak funkcja, ale tak na prawdę to jest element składni języka.Od PHP 7.1 Możliwy jest zapis bardziej intuicyjny:
[$min, $max] = ($x < $y) ? [$x, $y] : [$y, $x];https://3v4l.org/07teU