Chow mein to danie typu stir fry w której technika gotowania polega na krótkim smażeniu potraw na wściekle rozgrzanym oleju ;) Dzięki temu warzywa pozostają aromatyczne, a mięso soczyste. Żeliwny wok doskonale trzyma i odprowadza ciepło, więc danie robi się dosłownie w kwadrans. Przygotowanie całości trwa nieco dłużej (krojenie warzyw), niż samo smażenie ;) Dzięki imbirowi danie jest rozgrzewające i zarazem lekkie, można tego zjeść naprawdę sporo, nie czując jednocześnie uczucia najedzenia, zapraszam! :)
Składniki:
- makaron mie (250 g), - 500 g udek kurzych bez skóry - 2 czerwone papryki, - 2 żółte papryki, - 5 młodych marchewek, - 2 cebule, - 3 ząbki czosnku, - ok. 3 cm imbiru, - łyżka sezamu, - szczypiorek, - sos sojowy ciemny, - sos słodki chili, - sól, - olej słonecznikowy
Wykonanie:
Udka kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym i słodkim sosem chili tak, aby w całości pokrył mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanego woka wlewamy ok. 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, solimy, po ok. minucie dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy. Po ok. minucie dodajemy kurczaka. Całość dokładnie cały czas mieszamy. Przesmażamy przez ok. 3 minuty, po tym czasie dodajemy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wok jest na dużym ogniu, więc warzywa szybko zmiękną jeżeli tylko będą jak najbliżej żeliwa ;) Teraz możemy ugotować makaron (3-5 minut). Warzywa z kurczakiem cały czas mieszamy, dodając ok. 3 łyżki sosu słodkiego chili. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy go do warzyw z kurczakiem. Mieszamy i całość zalewamy ok. łyżką sosu sojowego do smaku. Posypujemy sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe. Smacznego! :)
@Keep_Calm: a więc problem nr 1, nigdy nie trzymam się podanych ilości, bo wydaje mi się, że będzie za mało... Robię ciut więcej 'na wszelki wypadek' co skutkuje tym, że się nie mieszczą składniki i zamiast smażenia mam duszenie... Muszę na 2 woki jechać... Szlag...
Chow mein to danie typu stir fry w której technika gotowania polega na krótkim smażeniu potraw na wściekle rozgrzanym oleju ;) Dzięki temu warzywa pozostają aromatyczne, a mięso soczyste. Żeliwny wok doskonale trzyma i odprowadza ciepło, więc danie robi się dosłownie w kwadrans. Przygotowanie całości trwa nieco dłużej (krojenie warzyw), niż samo smażenie ;) Dzięki imbirowi danie jest rozgrzewające i zarazem lekkie, można tego zjeść naprawdę sporo, nie czując jednocześnie uczucia najedzenia, zapraszam! :)
Składniki:
- makaron mie (250 g),
- 500 g udek kurzych bez skóry
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 5 młodych marchewek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- ok. 3 cm imbiru,
- łyżka sezamu,
- szczypiorek,
- sos sojowy ciemny,
- sos słodki chili,
- sól,
- olej słonecznikowy
Wykonanie:
Udka kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym i słodkim sosem chili tak, aby w całości pokrył mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanego woka wlewamy ok. 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, solimy, po ok. minucie dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy. Po ok. minucie dodajemy kurczaka. Całość dokładnie cały czas mieszamy. Przesmażamy przez ok. 3 minuty, po tym czasie dodajemy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wok jest na dużym ogniu, więc warzywa szybko zmiękną jeżeli tylko będą jak najbliżej żeliwa ;) Teraz możemy ugotować makaron (3-5 minut). Warzywa z kurczakiem cały czas mieszamy, dodając ok. 3 łyżki sosu słodkiego chili. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy go do warzyw z kurczakiem. Mieszamy i całość zalewamy ok. łyżką sosu sojowego do smaku. Posypujemy sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe. Smacznego! :)
#gotujzwykopem #pokazobiad #foodporn #jedzenie
Sezam i szczypiorek pójdą już na talerze bo będzie jedzone za jakiś czas