Chow mein to danie typu stir fry w której technika gotowania polega na krótkim smażeniu potraw na wściekle rozgrzanym oleju ;) Dzięki temu warzywa pozostają aromatyczne, a mięso soczyste. Żeliwny wok doskonale trzyma i odprowadza ciepło, więc danie robi się dosłownie w kwadrans. Przygotowanie całości trwa nieco dłużej (krojenie warzyw), niż samo smażenie ;) Dzięki imbirowi danie jest rozgrzewające i zarazem lekkie, można tego zjeść naprawdę sporo, nie czując jednocześnie uczucia najedzenia, zapraszam! :)
Składniki:
- makaron mie (250 g), - 500 g udek kurzych bez skóry - 2 czerwone papryki, - 2 żółte papryki, - 5 młodych marchewek, - 2 cebule, - 3 ząbki czosnku, - ok. 3 cm imbiru, - łyżka sezamu, - szczypiorek, - sos sojowy ciemny, - sos słodki chili, - sól, - olej słonecznikowy
Wykonanie:
Udka kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym i słodkim sosem chili tak, aby w całości pokrył mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanego woka wlewamy ok. 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, solimy, po ok. minucie dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy. Po ok. minucie dodajemy kurczaka. Całość dokładnie cały czas mieszamy. Przesmażamy przez ok. 3 minuty, po tym czasie dodajemy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wok jest na dużym ogniu, więc warzywa szybko zmiękną jeżeli tylko będą jak najbliżej żeliwa ;) Teraz możemy ugotować makaron (3-5 minut). Warzywa z kurczakiem cały czas mieszamy, dodając ok. 3 łyżki sosu słodkiego chili. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy go do warzyw z kurczakiem. Mieszamy i całość zalewamy ok. łyżką sosu sojowego do smaku. Posypujemy sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe. Smacznego! :)
@Keep_Calm: Dwie rzeczy bym zmienił. Do mięsa koniecznie dodać skrobi kukurydzianej, robi mega robotę przy smażeniu. Druga sprawa, olej sezamowy na koniec smażenia.
@qcoolka: Do mięsa przed smażeniem dodajesz trochę skrobi kukurydzianej, robię się takie delikatne "ciasto" na mięsie. Bez sosu jest lekko chrupkie, z sosem lepiej wchłania sos.
Chow mein to danie typu stir fry w której technika gotowania polega na krótkim smażeniu potraw na wściekle rozgrzanym oleju ;) Dzięki temu warzywa pozostają aromatyczne, a mięso soczyste. Żeliwny wok doskonale trzyma i odprowadza ciepło, więc danie robi się dosłownie w kwadrans. Przygotowanie całości trwa nieco dłużej (krojenie warzyw), niż samo smażenie ;) Dzięki imbirowi danie jest rozgrzewające i zarazem lekkie, można tego zjeść naprawdę sporo, nie czując jednocześnie uczucia najedzenia, zapraszam! :)
Składniki:
- makaron mie (250 g),
- 500 g udek kurzych bez skóry
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 5 młodych marchewek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- ok. 3 cm imbiru,
- łyżka sezamu,
- szczypiorek,
- sos sojowy ciemny,
- sos słodki chili,
- sól,
- olej słonecznikowy
Wykonanie:
Udka kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym i słodkim sosem chili tak, aby w całości pokrył mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanego woka wlewamy ok. 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, solimy, po ok. minucie dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy. Po ok. minucie dodajemy kurczaka. Całość dokładnie cały czas mieszamy. Przesmażamy przez ok. 3 minuty, po tym czasie dodajemy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wok jest na dużym ogniu, więc warzywa szybko zmiękną jeżeli tylko będą jak najbliżej żeliwa ;) Teraz możemy ugotować makaron (3-5 minut). Warzywa z kurczakiem cały czas mieszamy, dodając ok. 3 łyżki sosu słodkiego chili. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy go do warzyw z kurczakiem. Mieszamy i całość zalewamy ok. łyżką sosu sojowego do smaku. Posypujemy sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe. Smacznego! :)
#gotujzwykopem #pokazobiad #foodporn #jedzenie
@LekkoSpozniony:
Ten w Carrefourze kupiłam