Wpis z mikrobloga

CHOW MEIN Z KURCZAKIEM

Chow mein to danie typu stir fry w której technika gotowania polega na krótkim smażeniu potraw na wściekle rozgrzanym oleju ;) Dzięki temu warzywa pozostają aromatyczne, a mięso soczyste. Żeliwny wok doskonale trzyma i odprowadza ciepło, więc danie robi się dosłownie w kwadrans. Przygotowanie całości trwa nieco dłużej (krojenie warzyw), niż samo smażenie ;) Dzięki imbirowi danie jest rozgrzewające i zarazem lekkie, można tego zjeść naprawdę sporo, nie czując jednocześnie uczucia najedzenia, zapraszam! :)

Składniki:

- makaron mie (250 g),
- 500 g udek kurzych bez skóry
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 5 młodych marchewek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- ok. 3 cm imbiru,
- łyżka sezamu,
- szczypiorek,
- sos sojowy ciemny,
- sos słodki chili,
- sól,
- olej słonecznikowy

Wykonanie:

Udka kroimy w cienkie paski, zalewamy sosem sojowym i słodkim sosem chili tak, aby w całości pokrył mięso. Odstawiamy do lodówki na noc. Warzywa kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, imbir i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanego woka wlewamy ok. 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, solimy, po ok. minucie dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy. Po ok. minucie dodajemy kurczaka. Całość dokładnie cały czas mieszamy. Przesmażamy przez ok. 3 minuty, po tym czasie dodajemy warzywa. Dokładnie mieszamy. Wok jest na dużym ogniu, więc warzywa szybko zmiękną jeżeli tylko będą jak najbliżej żeliwa ;) Teraz możemy ugotować makaron (3-5 minut). Warzywa z kurczakiem cały czas mieszamy, dodając ok. 3 łyżki sosu słodkiego chili. Gdy makaron będzie gotowy, dodajemy go do warzyw z kurczakiem. Mieszamy i całość zalewamy ok. łyżką sosu sojowego do smaku. Posypujemy sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe. Smacznego! :)

#gotujzwykopem #pokazobiad #foodporn #jedzenie
Keep_Calm - CHOW MEIN Z KURCZAKIEM 

Chow mein to danie typu stir fry w której techni...

źródło: comment_RIctQOSWWiHMVPsSg2mqSIvAHGPQNtnZ.jpg

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
@Keep_Calm: Dwie rzeczy bym zmienił. Do mięsa koniecznie dodać skrobi kukurydzianej, robi mega robotę przy smażeniu. Druga sprawa, olej sezamowy na koniec smażenia.
  • Odpowiedz
@qcoolka: Do mięsa przed smażeniem dodajesz trochę skrobi kukurydzianej, robię się takie delikatne "ciasto" na mięsie. Bez sosu jest lekko chrupkie, z sosem lepiej wchłania sos.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Naku: zgubiłem się... Ciasto na mięsie, potem bez sosu, i z sosem... Błąd? Zamiast sos miało być ciasto w zdaniu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz