Wpis z mikrobloga

@Ignacy_Loyola: toć już @jan_zwyklak i @Przegrywek123 zabrali głos w tej sprawie. Ja mogę tylko dodać, że zmuszanie kogoś do wiary/niewiary od górnego szczebla w dół jest tak samo złe i tyle. Z czasem i tak co raz mniej ludzi obchodzi jakiekolwiek życie duchowe, skoro odchodzą od wiary sami to nic sobie ani nikomu innemu złego nie czynią.
  • Odpowiedz
@Whizkazzz: On postawił tezę "ateizm jest podstawą zbrodniczych reżimów". Czyli aksjomat do którego się odwołuje, rzekomo wyśmiewając że ludzie wtedy śpią. Odwołanie rekursywne to takie, jakie właśnie postawił. Czyli że ateizm jest podstawą zbrodniczych reżimów bo jest podstawą zbrodniczych reżimów. Nie dał żadnego dowodu na to.
A co do uważania za wypadkową - każdy reżim traktował religie jako wroga, więc to nie działa że z ateizmu wychodzi reżim tylko z
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola: a sory, z pracy właśnie wróciłem i nie zdążyłem odpocząć

no jasne, że ilość ateistów i agnostyków za ileś lat wyrażona w procentach będzie mniejsza niż obecnie, ale to dlatego, że Afrykańczycy mnożą się w zwariowanym tempie a oni są chrześcijanami i muzułmanami. Pewnie typowa ateistyczna rodzina ma średnio mniej niż dwójkę dzieci, czyli mniej więcej tak jak chrześcijańska, a w Afryce pewnie mają bliżej dziesiątki brzdąców i tak
  • Odpowiedz
@Ignacy_Loyola Bizantyjczycy się w grobie przewracają... Wyprawy krzyżowe uratowały raczej Turków, którzy mogli po nich już bez przeszkód rozwijać państwo w Anatolii. Takie szlachetne chrześcijaństwo, że bez ogródek handlowali dziećmi z Arabami i nie mieli żadnych skrupułów żeby złupić Konstantynopol. Jeśli chciałeś pokazać na tym przykładzie jakie chrześcijaństwo jest świetne, to nie udało ci się :)
  • Odpowiedz