Wpis z mikrobloga

Drogie Mireczki, chcialbym prosić o poradę w związku z #plywanie. Dotąd pływałem tak rekreacyjnie, z głową nad taflą wody, czy to żabka czy kraul. Ale chciałbym się w końcu nauczyć pływać porządnie, tak by robić na basenie treningi pod kondycję.
I tutaj pytanie: jak się prawidłowo oddycha pod wodą w kraulu? Co ile machnięć ręką powinienem się wynurzać? Czy przy wynurzeniu jednocześnie się wypuszcza i nabiera powietrze, czy wypuszcza się nosem pod wodą, a w wynurzeniu tylko nabiera? Z góry dziękuję za pomocne rady.
#trenujzwykopem #sport #kiciochpyta
  • 18
@Bartoligni: dzień dobry, najlepiej zacząć oddychać co 2-3 ruchy ręką (przy 2 bedziesz brał wdech na jedną stronę, przy 3 na obie), przy wynurzeniu bierze się tylko wdech, wydech robisz pod wodą. Chodzi o to, żebyś po prostu obrócił głowę po wdech na tak krótki czas, jak to tylko możliwe, żebyś się nie udusił xD
@Bartoligni: standardowo oddychasz na jedną stronę, czyli co drugie machnięcie, ale to też zależy od pojemności płuc i prędkości, nad taflą wody tylko wdychasz, wydychasz pod wodą i broń boże nie nosem tylko ustami. Najlepiej sobie poćwiczyć oddychanie na hehe sucho, stoisz w wodzie i zanurzasz głowę rytmicznie ćwicząc oddech. Co do samej techniki pływania jest masa tutoriali na jutube
@luzny_lori: a na ciul takie wyzwania? Pływasz tak, żeby było wygodnie. Na większości tutoriali podstawową wersją jest wydech na jedną stronę. Gdy pojemność płuc Ci się zwiększy, możesz próbować oddychać na 3, bo oddech za każdym razem nie ma najmniejszego sensu.
@Bartoligni jak pływam kraulem to biorę wdech co trzecie machniecie. Tak też byłem uczony i wydaje mi się, że to chyba optymalne rozwiązanie. Czyli wdech, lewa, prawa, lewa plus wdech, prawa, lewa, prawa plus wdech. Powietrze wypuszczam pod wodą:) ja ogólnie mało pracuje nogami, ale jak będziesz ostro dawał radę to się wyrobisz :)
@adm126: takie wyzwania są po to żeby pokazać że nie umie pływać. Podejdź do tematu analitycznie i pomyśl chwilę jakie są różnice w pracy poszczególnych mięśni i stawów gdy bierzesz wdech i gdy go nie bierzesz. A teraz, na tej podstawie, pomyśl o konsekwencjach długotrwałego pływania z parzystym wdechem zawsze na tę samą stronę.
@luzny_lori: to teraz weź gościa, który nigdy nie pływał krytym stylem i każ mu pływać na 3, powodzenia życzę. Czytaj ze zrozumieniem, standardowy czyli, też dla poczatkujących, gość nabierze wprawy, zwiększy pojemność płuc, to niech sobie pływa nawet na 5 jak da radę.
@plecak_odrzutowy: @adm126: a ja myślałem że OP pytał jak pływać prawidłowo a nie wygodnie. Ochłońcie chłopcy, zajrzyjcie jeszcze raz kilka postów wyżej żeby dokładnie przeanalizować to, do czego się przyczepiłem. W zrozumieniu kontekstu pomogą wam odpowiedzi na poniższe pytania:

- czy gdziekolwiek stwierdziłem że pływanie parzyście jest złe, czy może że długotrwałe jest złe (docelowo nieparzyscie, tu głos rozsądku prezentuje @Shodan56 w drugiej swojej wypowiedzi)?
- czy naprawdę wzięliście przykład
@luzny_lori: pływanie na 2 to też pływanie prawidłowe, czyż nie? Nie brałem przykładu o wyzwanie dosłownie, to co napisałeś miało wydźwięk pogardy i odebrałem to jako komentowanie czyjegoś pływania z pozycji wywyższającego się "miszcza", gardzącego amatorami.
  • 0
Dobra, wyluzujcie panowie :) na razie i tak nie mam chyba na tyle kondycji żeby brać oddech na wiecej niż 2 machniecia. Ale najważniejsze: wydycha się ustami? Na którymś tutorialu wydawało mi się że gość wydycha nosem. Nie napiję się przez to wody? XD