Wpis z mikrobloga

Mireczki od #windows #siecikomputerowe #sysadmin potrzebuję rozwiązania irytującego zagadnienia z którym sam męczę się już kilka godzin i mnie zaraz coś trafi. W domu mam pc z win10, lapka z win10 i #linux #linuxmint i telefon z androidem. Jako że nie chcę już latać z pendirve oraz kablem do telefonu aby coś przegrać chciałem na którymś z kompów udostępnić jakiś określony folder i chciałem mieć dostęp do tego folderu na innych urządzeniach.
Wykonałem następujące kroki:
1. Stworzyłem folder, kliknąłem ppm i właściwości potem udostępnianie udostępnij i dodałem tam konto "gość". Wszystko spoko folder jest widoczny na lapku ALE muszę go jakby uruchamiać ręcznie wpisując \192.168.4.100 co mnie denerwuje. Czy nie mógłby ten folder być dostępny np z zakładki sieć podobnie jak funkcjonuje np zainstalowany onedrive? Czy jestem skazany na wpisywaniu za każdym razem tego adresu? Narazie utworzyłem skrót ale to chyba nie powinno działać w ten sposób....

I pytanie do linuksiarzy, jak to zrobić by na linuxie też to udostepnianie działało?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@p4wl ale na kompie z którego folder udostępniam już nie mogę tak zrobic i też mnie to wkurza eh. Ale mapowanie może być
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ozzi91: możesz dodać na win do ulubionych tę lokalizację. będzie w każdym oknie z plikami.
na kompie, który udostępnia, też dodaj, możliwe, że z adresem localhost (ale w sumie po co, skoro możesz do ulubionych dodać bezpośrednio ten folder)
na lin możesz podmapować ten zasób przez smbmount, ale możesz też zrobić zakładkę w oknie z plikami, do lokalizacji (wpisujesz w pasku adresu) smb://192.168.4.100/zasób
zwykle w menadżeże plików jest też opcja
  • Odpowiedz