Wpis z mikrobloga

@Panna_Mary: Przygotuj sobie miskę z zwykłym substratem (może być zmieszany z torfem), który dobrze zwilżcie spryskiwaczem. Umieście nasiona ryżu na substrat. Zmoczymy spryskiwaczem. Powierzchnię utrzymujemy wilgotną. Nasiona kiełkują w temperaturze pokojowej w ciągu 14 dni.

Powodzenia
@Panna_Mary:
Kupić dobry ryż,
wypłukać porządnie w zimnej wodzie (tylko tak żeby nie pokruszyć ziaren),
zalać zimną wodą ok. 1.2 objętości ryżu,
zagotować pod przykryciem!,
trzymać pod szczelnym przykryciem na małym ogniu 10-15 minut (lepiej trochę za dużym niż trochę za małym – lepiej mieć nadpalony spód niż niedogotowany ryż na górze; na gazie chyba minimalny będzie jednak ok, na indukcji 2-3/9, też zależy),
zostawić na 15-20 minut pod przykryciem,
zrobić